Ministrul de interne al Indiei, Amit Shah, a vizitat luni statul Chhattisgarh din centrul țării unde gherilele maoiste au ucis 22 de membri ai forțelor de securitate în cursul weekendului, relatează Reuters și CNN.

Afise de recrutare ale maoistilor indieniFoto: Sherab / Alamy / Profimedia Images

Alți 30 de membri ai poliției și forțelor paramilitare au fost răniți în urma unei bătălii armate ce a durat 4 ore în cursul zilei de sâmbătă, aceasta fiind cea mai sângeroasă confruntare din ultimii patru ani dintre rebelii maoiști și forțele de securitate din această țară.

Shah s-a deplasat luni în statul Chhattisgarh pentru a le aduce un omagiu celor uciși.

Insurgența naxalită-maoistă poartă o luptă armată împotriva guvernului indian de decenii, liderii acesteia afirmând că reprezintă interesele celor săraci care nu au beneficiat de expansiunea celei de-a treia economii ca mărime din Asia.

Shah le-a declarat reporterilor că guvernul „nu va tolera asemenea vărsări de sânge și va da un răspuns corespunzător pentru a pune capăt bătăliei în desfășurare cu maoiștii”.

Experții în securitate afirmă că ultimul atac al rebelilor maoiști, considerați cea mai mare amenințare internă pentru securitatea Indiei, au forțat guvernul premierului Narendra Modi să își reevalueze operațiunile împotriva insurgenților care au putut să își crească frecvența atacurilor în timpul pandemiei.

„În ultimii câțiva ani maoiștii au avut oportunitatea să se regrupeze în regiunea de bază unde domină”, afirmă un analist care a studiat strategia maoiștilor de peste un deceniu.

Acesta și alți experți în securitate cred că pandemia le-a permis insurgenților să recruteze mai mulți membri din rândul păturilor sărace grav afectate de repercursiunile economice ale pandemiei.