Iranul nu se va implica în negocieri cu Statele Unite la reuniunea de săptămâna viitoare de la Viena, la care va fi luat în discuţie acordul nuclear internaţional din 2015 semnat între Teheran şi marile puteri, a declarat duminică un responsabil iranian, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Foto:

''Nu vom discuta direct sau indirect cu Statele Unite la Viena'', a afirmat ministrul adjunct de externe Abbas Araghchi, dezminţind informaţiile americane conform cărora între cele două părţi vor avea loc negocieri indirecte.

Statele rămase în acordul internaţional din 2015 cu Iranul vor avea o nouă rundă de discuţii cu privire la o posibilă revenire a SUA în cadrul înţelegerii menite să prevină Teheranul să dezvolte arma nucleară, în schimbul ridicării sancţiunilor împotriva sa.

Fostul preşedinte american Donald Trump a retras în 2018 SUA din acordul internaţional şi a reintrodus sancţiuni, Iranul reacţionând prin încălcarea anumitor restricţii la programul său nuclear.

''Politica Iranului în această privinţă este clară şi simplă: SUA trebuie să se întoarcă în acordul nuclear de la Viena, să respecte termenii în conformitate cu tratatul şi să ridice sancţiunile împotriva Iranului'', a spus Araghchi duminică la televiziunea de stat.

De îndată ce acest lucru se va întâmpla, Teheranul va reveni la respectarea termenilor acordului, a adăugat ministrul adjunct, care conduce delegaţia iraniană.