Mii de persoane s-au adunat sâmbătă în oraşul german Stuttgart pentru a protesta împotriva măsurilor sanitare, în timp ce în Germania se intensifică dezbaterea despre înăsprirea restricţiilor antiepidemice în faţa celui de-al treilea val de Covid-19, relatează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Protest anti-restrictii in GermaniaFoto: Christoph Schmidt / AFP / Profimedia

Manifestanţii de la Stuttgart, majoritatea fără măşti, au început un marş din centru către o piaţă din nord-estul oraşului, purtând pancarte prin care cereau mai ales sfârşitul „dictaturii COVID”. Ei au „ignorat” cererile repetate de a respecta regulile sanitare, inclusiv distanţarea socială şi purtarea măştii, a declarat poliţia, fără a menţiona incidente majore.

Această mişcare de protest ce se împotriveşte restricţiilor menite să prevină răspândirea coronavirusului şi care s-a autodenumit „Querdenken” (Anticonformist) a organizat numeroase demonstraţii în Germania de la începutul pandemiei. În rândul ei se regăsesc membri ai extremei stângi, adepţi ai teoriilor conspiraţiei, antivaccinişti şi simpatizanţi ai extremei drepte.

Proteste anti-restricţii au avut loc sâmbătă şi în alte oraşe germane, inclusiv la Berlin, dar cel mai semnificativ ca participare a fost cel de la Stuttgart. Ele survin în timp ce autorităţile au în vedere o înăsprire a restricţiilor ca urmare a creşterii infectărilor.

Guvernul condus de Angela Merkel „studiază” posibilitatea uniformizării regulilor sanitare în toată ţara „pentru a opri al treilea val, dacă măsurile adoptate de regiuni nu sunt suficiente”, a atenţionat sâmbătă un purtător de cuvânt al executivului federal.

Angela Merkel susţine impunerea de noi măsuri stricte, în timp ce rata infectărilor la 100.000 de locuitori în ultimele şapte zile a ajuns sâmbătă la 131. Într-un interviu dat duminica trecută, ea nu a exclus un posibil lockdown, ceea ce până în prezent nu a existat la nivel naţional în Germania, şi a avertizat că guvernul federal ar putea interveni cu măsuri mai constrângătoare dacă landurile nu aplică regulile sanitare. Şefa guvernului de la Berlin le-a cerut apoi concetăţenilor ei să respecte măsurile preventive şi să renunţe la călătoriile neesenţiale în weekendul Paştelui Catolic.