Pașaportul de „vaccinare”, un document care atestă faptul că titularul său a fost vaccinat împotriva Covid-19, a fost interzis în Florida în numele respectării „libertăților individuale”, a anunțat vineri guvernatorul republican al acestui stat turistic, potrivit AFP.

Protest anticarantina FloridaFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Decretul guvernatorului Ron DeSantis interzice serviciilor administrative din acest stat de sud-est să elibereze „pașapoarte de vaccin” sau orice tip de „document care să certifice” că o persoană a primit un vaccin împotriva Covid-19.

De asemenea, textul împiedică companiile din „Sunshine State” să solicite clienților acest tip de „pașaport de vaccinare” sau dovada imunizării împotriva virusului.

Pentru DeSantis, un apropiat al fostului președinte Donald Trump, „pașapoartele de vaccinare limitează libertățile individuale și amenință confidențialitatea medicală”.

"Este total inacceptabil ca un guvern sau sectorul privat să vă solicite să prezentați dovada vaccinării pur și simplu pentru a participa în societate", a declarat Ron DeSantis luni într-o conferință de presă.

"Vrei să mergi la film? Trebuie să arăți asta? Nu. Vrei să mergi la un meci? Nu. Vrei să mergi la un parc de distracții. Nu. Nu suntem de acord cu asta", a continuat el.

Anunțul vine după publicarea unui articol din Washington Post care susține că administrația lui Joe Biden lucrează pentru a pune în aplicare standardele guvernamentale pentru un viitor „pașaport de vaccinare” care să însoțească ridicarea restricțiilor de sănătate din țară.

Crearea unui pașaport de sănătate este, de asemenea, în discuție în Uniunea Europeană, care ar dori să lanseze acest tip de inițiativă în această vară pentru călătoriile în cadrul acesteia.

China, la rândul său, a anunțat la începutul lunii martie un „certificat de sănătate” digital pentru chinezii care ar dori să călătorească în străinătate.

Peste șase milioane de persoane au primit cel puțin o doză de vaccin Covid-19 în Florida, unde populația totală este de aproximativ 22 de milioane.

De luni, toate persoanele adulte care doresc să fie vaccinate vor fi eligibile, fără prescripție medicală.