Guvernul american al lui Joe Biden a ridicat vineri sancțiunile împotriva judecătorilor și a personalului Curții Penale Internaționale (CPI) impuse de Donald Trump, potrivit AFP.

Fatou BensoudaFoto: Wikipedia

Ministrul american de externe, Antony Blinken, a declarat că Statele Unite au continuat să se opună dorinței instanței de a ancheta Afganistanul sau Israelul, dar a adăugat că Washington-ul a dorit să evoce aceste cazuri „prin dialog cu toți actorii procesului în legătură cu CPI, mai degrabă decât prin impunerea de sancțiuni ”.

Trump s-a pronunţat în termeni puternici împotriva CPI pentru a bloca o potenţială anchetă a CPI, privind conduita trupelor sale în Afganistan, dar și pentru investigarea Israelului pentru presupuse crime în Palestina. În martie a anunţat că va refuza intrarea (în SUA) a oficialităţilor CPI şi ulterior a revocat viza procurorului-şef al CPI, Fatou Bensouda.

Ulterior, judecătorii CPI au refuzat deschiderea investigaţiei, invocând lipsa de cooperare a părţilor implicate, inclusiv autorităţile afgane şi talibanii, dar şi SUA.