Ministrul saudit de externe Faisal ben Farhan a declarat că un acord de normalizare cu Israelul ar fi „extrem de benefic” pentru Orientul Mijlociu, dar că acesta va depinde de progresul procesului de pace israeliano-palestinian, potrivit AFP.

Orientul MijlociuFoto: Google Maps

În cadrul așa-numitelor acorduri avraamice, patru țări arabe - Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Maroc și Sudan - au convenit în 2020 să-și normalizeze relațiile diplomatice cu Israelul.

Statul evreu este încrezător că Arabia Saudită va urma exemplul.

"Cred că normalizarea statutului Israelului în regiune ar avea un impact extraordinar acolo", a declarat prințul bin Farhan într-un interviu acordat CNN.

"Acest lucru ar fi extrem de benefic atât din punct de vedere economic, social, cât și din punct de vedere al securității", a adăugat el.

Dar, a subliniat el, orice acord cu Arabia Saudită „depinde foarte mult de progresul ”procesului de pace israeliano-palestinian. Acesta din urmă se află momentan în impas.”

Puternicul regat petrolier își repetă în mod regulat poziția de a nu avea relații formale cu Israel până nu se ajunge la un acord pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian.

Cu toate acestea, o profunda neîncredere comună față de Iran a contribuit la apropierea Israelului de țările din Golf, inclusiv Arabia Saudită, în ultimii ani.