Două fete ecuadoriene, în vârstă de trei şi cinci ani, au fost aruncate de pe zidul lui Trump, la frontiera Statelor Unite cu Mexicul, în timpul nopţii, potrivit serviciului american de vamă şi protecţia frontierei (CBP), relatează AFP.

Gard de sarma ghimpata la frontiera SUA cu MexicFoto: Agerpres/EPA

Un operator al camerelor de supraveghere a alertat agenţi de la un post de control, care s-au dus în această zonă izolată în statul New Mexico, citează News.ro.

Fetele au fost conduse într-o secţie CBP la Santa Teresa, în New Mexico, în vederea unor examene medicale, iar apoi au fost transferate la un spital local, din precauţie.

”Sunt uimită de felul inuman în care aceşti traficanţi au aruncat noaptea trecută, de pe zidul înalt de 14 picioare (4,2 metri) copii nevinovaţi”, declară, citată într-un comunicat, şefa patrulei, Gloria Chavez.

Grănicerii americani cooperează cu autorităţile mexicane în vederea identificării celor care se fac vinovaţi, a anunţat ea.

”Fără vigilenţa agenţilor şi fără ajutorul tehnologiei mobile, aceste două tinere ar fi înfruntat ore în şir deşertul”, a subliniat ea

Statele Unite se confruntă cu o creştere puternică a imigraţiei clandestine.

Peste 100.000 de imigranţi fără acte au fost arestaţi în februarie la frontiera din sudul Statelor Unite, inclusiv 20.000 de persoane în familie şi 10.000 de minori neînsoţiţi, potrivit News.ro.

Un copil mexican de nouă ani a murit încercând să intre în Statele Unite traversând Rio Grande, au declarat polițiștii de frontieră americani care se luptă să facă față unui aflux fără precedent de tineri migranți, potrivit AFP.

Regulile de sănătate adoptate la începutul pandemiei permit Statelor Unite să întoarcă imediat înapoi toți adulții izolați, precum și familiile.

Dar Statelor Unite le este din ce în ce mai dificil să trimită familiile înapoi în Mexic, mai ales atunci când au copii mici (sub vârsta de șapte ani). Miercuri, doar 300 de membri ai unor familii au fost îndepărtați din cele 6.000 de persoane reținute, potrivit oficialului de rang înalt.

În ceea ce privește minorii care sosesc singuri, aceștia sunt plasați în incinta polițiștilor de frontieră, în mod normal pentru mai puțin de 3 zile, înainte de a fi transferați la structuri de primire mai adecvate, în timp ce așteaptă localizarea membrilor familiei lor sau a tutorilor cărora să li se încredințeze.

Acuzat de republicani că a creat o „chemare” la graniță, președintele Joe Biden a minimizat joi situația și și-a apărat politicile. ”Se întâmplă la fel la fiecare început de an, dar vom rezolva situația”, a declarat președintele american în prima conferință de presă de la preluarea mandatului.

Președintele a delegat-o miercuri pe vicepreședinta Kamala Harris să rezolve problema delicată a afluxului de migranți la frontiera SUA-Mexic, potrivit AFP. "Vă dau o sarcină dificilă... Ea a fost de acord să conducă acest efort diplomatic", a adăugat el, referindu-se la discuțiile cu Mexicul, dar și cu El Salvador, Guatemala și Honduras.