Opozantul rus Alexei Navalnîi a slăbit opt ​​kilograme de la sosirea într-un lagăr de prizonieri la începutul lunii martie, chiar înainte de a începe o grevă a foamei, au anunțat joi colaboratorii săi, care se tem pentru sănătatea sa, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unui mesaj postat pe contul său de Facebook de către rudele sale, Navalnîi a fost cântărit în conformitate cu reglementările penitenciare la începutul grevei foamei anunțate miercuri. „A ajuns la colonie la 93 kg, acum cântărește 85”, notează ei.

„El însuși asociază această scădere în greutate în principal cu faptul că nu este lăsat să doarmă și că este trezit de opt ori pe noapte” de către gardieni, continuă autorii mesajului.

Temerile pentru sănătatea principalului critic de la Kremlin, care suferă deja de dureri de spate severe și pierderea sensibilității picioarelor și care a supraviețuit unei tentative de otrăvire cu mai puțin de un an în urmă, cresc.

Alexei Navalnîi afirmă că administrația închisorii îi refuză accesul la un medic și la medicamente și îl „torturează”, lipsindu-l de somn noaptea.

„Medicul încă nu are dreptul să-l vadă, nu există diagnostic”, s-a lamentat echipa sa.

Administrația penitenciarului, la rândul său, a eliminat aceste preocupări, asigurând miercuri că opozantul primea „toată asistența medicală necesară” și că nimeni nu i-a deranjat somnul.

La rândul său, Kremlinul a spus că nu are "niciun comentariu" de făcut.

Unul dintre colaboratorii apropiaţi ai opozantului rus Aleksei Navalnîi - încarcerat în prezent într-o colonie de muncă - a acuzat luni autorităţile ruse că i-au arestat tatăl în weekend într-o tentativă de a pune presiune asupra sa, după ce a anunţat organizarea unei noi manifestaţii antiguvernamentale, relatează Reuters şi Meduza.io, citate de Agerpres.

Ivan Jdanov, şeful Fondului de luptă împotriva corupţiei (FBK) întemeiat de Navalnîi, a declarat că tatăl său, pensionar, a fost arestat sâmbătă la Rostov-pe-Don (sudul Rusiei) pentru un presupus abuz în serviciu, după ce poliţia i-a percheziţionat vineri domiciliul şi l-a interogat până târziu noaptea.

Autorităţile au declanşat represalii împotriva aliaţilor lui Navalnîi, cel mai proeminent critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, a cărui arestare la 17 ianuarie la revenirea în Rusia din Germania, unde timp de cinci luni primise îngrijiri după otrăvirea sa în august cu agent neurotoxic Noviciok, de uz militar, declanşase proteste în masă în multe oraşe din Federaţia Rusă. La scurt timp, Navalnîi a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea controlului judiciar într-un dosar privind presupuse acte de delapidare datând din 2014, caz despre care atât el, cât şi opoziţia şi Occidentul susţin că a fost orchestrat de autorităţi.