Aproape jumătate de milion de șomeri are acum în plus Germania, față de luna martie 2020. Rata șomajului a înregistrat o creștere de 1,1 puncte procentuale față de anul precedent, potrivit Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă (BA).

HotNews.roFoto: Hotnews

Președintele BA, Detlef Scheele, a spus, într-o conferință de presă, că "piața muncii continuă să arate urme foarte clare ale crizei ce continuă de un an“.

El a menționat însă că în luna martie 2021 "a existat o redresare vizibilă, de primăvară, pe piața muncii - chiar dacă infecțiile sunt în creștere și restricțiile pentru unele sectoare economice persistă încă“.

În timpul lockdown-ului din luna martie, numarul solicitărilor de șomaj s-a diminuat. Comparativ cu luna februarie, numărul șomerilor a scăzut cu 77.000, la 2,8 milioane. Cu toate acestea, cifra este cu 492.000 mai mare decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit BA, rata șomajului în Germania este de 6,2 la sută.

Șomaj tehnic

Înainte de a începe aplicarea șomajului tehnic, companiile trebuie să raporteze pierderea preconizată de forță de muncă.

Potrivit datelor actuale privind aceste raportări, de la 1 până la 25 martie inclusiv, 197.000 de angajați au fost înștiințați cu privire la impunerea acestei forme de șomaj. Nivelul mai ridicat de notificări de acest gen, începând din noiembrie 2020, este urmare a măsurilor de izolare reînnoite, din cauza creșterii cazurilor de infecții cu noul coronavirus.

Datele actuale privind utilizarea efectivă a reducerilor de ocupare a forței de muncă anunțate se referă doar la cele disponibile până în ianuarie 2021.

Potrivit datelor preliminare calculate de Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă, în ianuarie șomajul tehnic a fost plătit unui numar de 2,85 milioane de salariați.

Dacă, după maximul din aprilie 2020, utilizarea acestei forme de retribuire a scăzut, treptat, la puțin sub 6 milioane, aceasta a crescut constant din noiembrie 2020, datorită noilor restricții.

Minijoburi si asistați social

În comparație cu anul precedent, ocuparea forței de muncă supuse contribuțiilor de asigurări sociale a scăzut cu 96.000, la 33,51 milioane de angajați în ianuarie, conform proiecțiilor BA.

Mini-job-urile sunt cele mai grav afectate de măsurile anti-COVID. Potrivit datelor preliminare de la BA, în ianuarie au existat 6,87 milioane de angajați de acest fel, cu 560.000 mai puțini decât în ​​aceeași lună a anului precedent. Două cincimi din scădere s-a datorat în special industriei hoteliere.

BA indică 1.031.000 de persoane care au beneficiat de indemnizații de șomaj în martie 2021, cu 183.000 mai mult decât acum un an. Numărul beneficiarilor de ajutoare sociale (SGB II) a fost de 3.905.000 în luna martie. Comparativ cu martie 2020, aceasta reprezinta o creștere de 89.000 de persoane. Prin urmare, 7,2% dintre toate persoanele în vârstă de muncă care trăiesc în Germania au nevoie de sprijin de la stat.

Statistici oficiale

Potrivit datelor transmise miercuri de Oficiul Federal de Statistică din Germania (Destatis) , în februarie 2021, conform calculelor preliminare ale Oficiului Federal de Statistică din Germania, aproximativ 44,3 milioane de persoane care locuiau în Germania (conceptul național) erau angajate. Comparativ cu luna precedentă, numărul persoanelor ocupate a scăzut cu 26.000, ajustate sezonier în februarie 2021 (-0,1%).

Destatis precizează însă că numărul persoanelor ocupate este încă cu mult sub nivelul de dinaintea crizei: în februarie 2021, ajustate sezonier, 1,7% sau 765.000 de persoane erau mai puțin ocupate în câmpul muncii decât în ​​februarie 2020, luna dinaintea restricțiilor cauzate de pandemia de coronavirus în Germania.