La câteva momente după ce George Floyd a fost urcat într-o ambulanță în mai anul trecut, fostul ofițer de poliție din Minneapolis, Derek Chauvin, a fost acuzat de un martor care a asistat la imobilizarea făcută de Chauvin cu genunchiul pe gâtul lui Floyd, potrivit AFP.

McMillian discuta cu ChauvinFoto: CNN

"Aceasta este părerea unei persoane", a răspuns Chauvin în timp ce urca în mașina de poliție. "A trebuit să-l controlăm pe acest tip pentru că este un tip masiv. Se pare că probabil are ceva.", se aude polițistul pe înregistrare.

Scurta înregistrare de pe camera corporală a lui Chauvin a fost prezentată miercuri în procesul penal și este pentru prima dată când publicul a auzit perspectiva fostului ofițer în cele 10 luni de când Floyd a murit în urma procedurii de imobilizare, stârnind proteste la nivel mondial.

Charles McMillian, martorul în vârstă de 61 de ani, a mărturisit că a fost martor la arestarea lui Floyd pe 25 mai 2020 și că l-a încurajat pe Floyd să se conformeze poliției, spunând în mod repetat: „Nu poți câștiga”. În timp ce Chauvin a îngenuncheat pe gâtul lui Floyd și Floyd a strigat după ajutor, McMillian poate fi auzit în videoclip spunând polițistului să ia ”genunchiul de pe gât”.

După ce Floyd a fost luat cu salvarea, McMillian a purtat o scurtă conversație cu Chauvin pentru că „ceea ce am urmărit a fost greșit”, a spus el.

Mărturia de miercuri a început cu un scurt interogatoriu al Genevievei Hansen, un pompier din Minneapolis. Ea a depus mărturie cu o zi mai devreme că a ieșit la plimbare în ziua ei liberă în luna mai, și a dat peste Floyd care se chinuia să respire și părea inconștient sub genunchiul lui Chauvin.

Ea a încercat să îl ajute pe Floyd și a cerut în repetate rânduri poliției să verifice dacă are puls, dar ei au refuzat, lăsând-o ”să se simtă disperată și neajutorată”.

Violență „excesivă” sau o atitudine în concordanță cu pregătirea sa? Procesul polițistului acuzat de asasinarea lui George Floyd a început luni cu prezentarea a două versiuni ireconciliabile ale acestei drame care a zguduit profund America, scrie AFP.

Derek Chauvin și-a „trădat” jurământul poliției și a făcut „o utilizare excesivă și nerezonabilă a forței”, și-a început acuzarea procurorul Jerry Blackwell.

Greșit, „a făcut exact ceea ce a fost pregătit să facă în cariera sa de 19 ani” pentru a reține un suspect recalcitrant, a replicat avocatul ofițerului de poliție Eric Nelson, cerând juraților să-l achite.