Polonia a decis peste noapte să extindă campania de vaccinare la persoanele de 40 de ani, ceea ce a făcut ca platforma online să cedeze, relatează Reuters. Decizia surprinzătoare a fost criticată, autoritățile guvernamentale motivând însă că au recurs la măsură din cauza faptului că persoanele vârstnice, de peste 60 de ani, nu se mai îngrămădeau să se imunizeze, ceea ce ducea la o încetinire a ritmului campaniei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Până acum, peste 2 milioane de polonezi s-au imunizat, însă procentul scăzut al vârstnicilor înregistrați pe platformă în ultima vreme i-a făcut pe guvernanți să dispună accesul la vaccinare a persoanelor cu vârste între 40 și 60 de ani.

Asta în condițiile în care națiunea cu 38 de milioane de locuitori se confruntă, ca și alte state europene, cu cel de-al treilea val al pandemiei de coronavirus, punând o presiune sporită pe sistemul sanitar ce riscă să fie blocat în anumite regiuni.

“În acest moment, este permisă înregistrarea pe platformă a tuturor persoanelor peste 60 de ani. În ultimele două zile, înregistrarea acestora a încetinit, așa încât am decis să permitem accesul persoanelor care notificaseră încă din ianuarie că vor să se înscrie pentru vaccinare”, a declarat la un post de radio responsabilul guvernamental pentru campania de vaccinare Michal Dworczyk.

Mișcarea a fost criticată de opoziție care a acuzat că astfel de decizii trebuie comunicate din timp populației, astfel încât oamenii să nu afle accidental, de pe twitter.

Reporterii Reuters au încercat să se înscrie pe platformă, însă sistemul s-a blocat. Ca urmare, guvernanți au anunțat într-o conferință de presă că înscrierea persoanelor între 40 și 60 de ani va fi suspendată câteva ore pentru remedierea problemelor tehnice.