Cadrele medicale și farmaciștii din Italia vor fi obligați să se vaccineze antiCovid, în caz contrar riscând să fie suspendați pentru restul anului, fără plata salariului, conform unei hotărâri aprobate de premierul Mario Draghi, relatează Reuters. Măsura menită să protejeze pacienții vulnerabili a generat însă controverse.

Vaccinare anti-Covid in ItaliaFoto: Antonio Balasco / Alamy / Profimedia Images

În Italia, țară care a înregistrat peste 109.000 de decese din cauza coronavirusului, există un curent împotriva vaccinării, iar recent au fost identificate mai multe focare în spitale, puse pe seama faptului că personalul medical a refuzat imunizarea.

Cu toate acestea, criticii guvernului au pus sub semnul întrebării legalitatea hotărârii de guvern, având în vedere că actul normativ discriminează obligând o anumită categorie profesională să se imunizeze.

Decretul semnat miercuri de premierul Mario Draghi stabilește că personalul din sectorul medical, inclusiv farmaciștii, trebuie să se vaccineze, precizând că cei care refuză riscă să fie suspendați pentru restul anului, fără plata salariului.

Decretul mai introduce protecția juridică a personalului care se ocupă de campania de vaccinare, măsură cerută de medici după ce colegi de-ai lor s-au trezit că sunt anchetați pentru omor în urma decesului unui bărbat din Sicilia care tocmai se vaccinase.

În jur de 10 milioane de doze au fost administrate în Italia din decembrie până acum, din care 3,1 milioane sunt persoane vârstnice care au primit ambele doze.

Italia, țară cu 60 de milioane de locuitori, a cunoscut recent o nouă creștere a numărului de cazuri Covid și a dispus prelungirea restricțiilor până la sfârșitul lunii aprilie.