Emisarul ONU pentru Myanmar, Christine Schraner Burgener, a cerut Consiliului de Securitate să intervină în criza Myanmar evocând pericolul fără precedent al unui ”război civil” și a unei ”băi de sânge”.

Reprimare MyanmarFoto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

"Cruzimea armatei este prea gravă şi numeroase organizaţii armate etnice îşi manifestă clar opoziţia, întărind riscul războiului civil la un nivel fără precedent", a avertizat Christine Schraner Burgener, în cursul unei reuniuni cu uşile închise a Consiliului de Securitate.

"O baie de sânge este iminentă", a avertizat ea, subliniind că Asociaţia pentru asistenţa prizonierilor politici (AAPP) a identificat "536 de persoane ucise de juntă" de la lovitura de stat militară din 1 februarie.

"Invit acest Consiliu să ia în considerare toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a lua măsuri colective şi a face ceea ce trebuie", "cu scopul de a evita o catastrofă multidimensională în inima Asiei", a adăugat ea, potrivit Agerpres.

Reuniunea de urgenţă solicitată de Marea Britanie s-a încheiat după două ore şi un sfert de discuţii. Potrivit unor diplomaţi, China a solicitat un termen înainte de a adopta o propunere de text formulată de Marea Britanie, amânând până joi o decizie într-un fel sau altul.

Dacă Statele Unite şi Marea Britanie au anunţat recent o nouă rundă de sancţiuni, China şi Rusia au refuzat până acum să condamne oficial lovitura de stat militară. Profitând de aceste disensiuni, generalii îşi continuă riposta sângeroasă.

Opt persoane au fost împuşcate marţi de forţele de securitate, potrivit AAPP. Alte câteva sute, deţinute în secret, sunt date dispărute. Aung San Suu Kyi, lidera guvernului civil demisă şi arestată în urmă cu două luni, "pare sănătoasă şi arată bine la faţă", a făcut cunoscut miercuri una din avocatele ei, Min Min Soe, care a vorbit cu clienta sa prin videoconferinţă.