Şeful secţiei de traumatologie şi ortopedie de la spitalul din Omsk a decedat "prematur" vineri, în urma unui AVC. La începutul lui februarie, un alt medic din acest spital, în care a fost tratat opozantul Alexei Navalnîi după otrăvirea sa, a murit "subit", relatează Le Figaro, citat de Rador.

Alexei NavalniiFoto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Într-un interval de câteva săptămâni, decesul unui al doilea medic de la spitalul unde a fost internat opozantul rus după otrăvire ridică întrebări. La Omsk, în Rusia, şeful secţiei de traumatologie şi ortopedie a spitalului în care a fost tratat Alexei Navalnîi pentru otrăvire în august 2020 a decedat vineri, 26 martie, relatează RadioFreeLiberty/RadioEurope. "Ajişev Rustam Gabbasovici a decedat prematur", a declarat conducerea spitalului. Or, la începutul lui februarie, un alt medic al lui Alexei Navalnîi a murit de asemenea "subit" în acest centru medical din Siberia. Serghei Maximişin, în vârstă de 55 de ani, era adjunctul medicului şef de 28 de ani în acest spital din Omsk.

Ca şi la primul deces, spitalul din Omsk a anunţat într-un comunicat că Ajişev Rustam a decedat "brusc". Medicul "a fost victima unui AVC în decembrie şi a decedat vineri". El lucra de 30 de ani în acest spital. Pe site-ul său de internet, directorul i-a adus un omagiu: "Era un medic talentat, un conducător responsabil, un om cu înalte calităţi morale şi etice", a subliniat el, precizând "un devotament fără limite pentru profesie, compasiune şi înţelepiune".

Aceste două decese survin când cazul Alexei Navalnîi a devenit foarte politic. Medicii care s-au apropiat de opozantul rus par a fi supravegheaţi îndeaproape de autorităţi. Dispariţia a doi dintre medicii săi în decurs de câteva luni ridică de altfel întrebări în anturajul opozantului lui Putin. După decesul lui Serghei Maximişin în februarie, Leonid Volkov, şeful statului major al opozantului, a declarat la CNN că medicul "ştia mai multe ca oricine despre starea lui Alexei". "Deci nu pot înlătura posibilitatea unui act criminal", a adăugat el.

Miercuri, 3 martie, Rusia a afirmat că un sindicat al medicilor este considerat "agent al străinătăţii". Anterior, în noiembrie 2020, medicul şef al spitalului din Omsk, Alexandr Murahovski, a fost promovat ministru regional al sănătăţii, după ce şi-a dat sprijinul Moscovei.

Acest medic a susţinut că nu a găsit nicio urmă de otravă în organismul lui Alexei Navalnîi şi s-a opus transferului lui la Berlin.

Pe Twitter, opozantul rus de 44 de ani a reacţionat violent la această promovare a lui Alexandr Murahovski. "Ascensorul social al lui Putin. Minţi, falsifici rezultatele analizelor, eşti gata să serveşti şefii în orice fel şi obţii o recompensă, o promovare". Încarcerat de la începutul lui martie într-o colonie penitenciară, la Pokrov, la 100 km de capitala rusă, apropiaţii săi sunt îngrijoraţi acum pentru sănătatea sa, neputând să-l viziteze.