Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut miercuri liderilor partidelor de dreapta să i se alăture în formarea unei coaliții de guvernare, în primul său discurs de după alegeri, potrivit AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Rafael Ben-Ari / Alamy / Profimedia Images

La sfârșitul alegerilor legislative din 23 martie, Likud (dreapta), partidul lui Netanyahu s-a clasat pe primul loc, cu 30 de locuri din cele 120 din Parlament, urmat de formația Yesh Atid („Există un viitor”) a rivalul său, centristul Yaïr Lapid, cu 17 locuri.

Pentru a-și putea prelungi cei 12 ani consecutivi la putere, prim-ministrul are nevoie de sprijinul a cel puțin 61 de parlamentari, în timp ce 57 de parlamentari încearcă să-l demită pe Netanyahu, în prezent ținta acuzațiilor de corupție.

"Oamenii au dat majoritatea dreptei cu 65 de locuri", a declarat Netanyahu într-o scurtă intervenție televizată.

Partidele ultraortodoxe Shass și Iudaismul Torei Unite, precum și partidul sionism religios de extremă dreapta l-au asigurat de sprijinul lor cu 22 de locuri împreună.

Dar Netanyahu are încă nevoie de cel puțin nouă locuri pentru a avea majoritatea. Și pentru asta speră să poată conta pe sprijinul lui Naftali Bennett, liderul drepei radicale situat în fruntea lui Yamina (7 locuri) și a lui Gidéon Saar, care conduc Noua Speranță (6 locuri).

Vorbind direct liderilor acestor două partide de dreapta, care nu au anunțat pe care dintre principalii candidați îi vor sprijini pentru a forma o coaliție, Netanyahu le-a cerut „să vină acasă”.

"Să lăsăm diferențele deoparte și formăm împreună un guvern stabil de dreapta, așa cum doresc oamenii", a spus el.

Gideon Saar și Naftali Bennett au fost amândoi apropiați de Benjamin Netanyahu în trecut, înainte de a deveni rivali.

Saar a reacționat pe Twitter spunând că își va ține promisiunea față de electorii săi „să nu adere sau să sprijine un guvern condus de Netanyahu”.

La rândul său, partidul Yamina a declarat că liderul său Naftali Bennett „va continua să depună toate eforturile pentru a forma un guvern stabil care să salveze Israelul de haos”, fără a preciza dacă îl susține sau nu pe primul ministru.

Președintele israelian Reuven Rivlin a declarat luni că va alege până pe 7 aprilie cine va forma următorul guvern, în timp ce niciunul dintre candidații la nominalizare nu este încă capabil să adune cele 61 de voturi necesare.