​O ciocolată veche de 121 de ani comandată de Regina Victoria a Regatului Unit a fost găsită intactă în cutia originală, în podul unui conac englezesc. Ciocolata făcea parte dintr-un lot comandat de regină pentru a oferi cadouri soldaților britanici care au luptat în Africa de Sud, relatează Reuters.

CiocolataFoto: Flickr

Ciocolata aparținea aristocratului englez Sir Henry Edward Paston-Bedingfield care a luptat în al doilea război al burilor ce s-a încheiat cu victoria regatului britanic.

"Deși nu ți-ai dori să servești așa ceva de Paște, ciocolata este intactă și reprezintă o descoperire remarcabilă”, a declarat Anna Forrest, curatorul fondului național pentru patrimoniu cultural.

Pe capacul cutiei este scris și un mesaj din partea reginei: "Vă urez un An Nou Fericit”, însoțit de inscripția ”Africa de Sud 1900” și de un portret al suveranei.

Cascheta militarului în care se afla cutia cu ciocolată a fost găsită după ce fiica aristocratului, Frances Greathead, a murit anul trecut, la vârsta de 100 de ani.

Cel de-al doilea război al burilor a avut loc în perioada 1899-1902, conflictul încheindu-se la un an după moartea Reginei Victoria, trupele birtanice reușind să învingă forțele a două state sud-africane independente conduse de buri, coloniști afrikaneri. Teritoriile din Africa de Sud au fost astfel incorporate în Imperiul britanic.

Regina Victoria (1819-1901) comandase ciocolata pentru a ridica moralul trupelor.

Principalii trei producători de ciocolată din regat, Cadbury, Fry și Rowntree, făceau parte din mișcarea quakers (o mișcare religioasă cu rădăcini în biserica creștină, ce a luat naștere în Anglia la 1650) și erau împotriva războiului.

Din acest motiv, ei au refuzat să primească bani pentru comanda reginei, iar produsele au fost livrate în cutii fără eticheta fabricantului.