Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat marţi primele sale numiri pentru posturi de judecători federali, punând accentul, spre deosebire de Donald Trump, pe diversitate, notează AFP, citată de Agerpres.

Joe Biden in Biroul OvalFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Judecătoarea afro-americană Ketanji Brown Jackson, 50 de ani, este numită la Curtea de Apel din Washington, o instanţă reputată pentru importanţa cazurilor pe care le examinează. Dacă va fi confirmată de Senat, ea îi va urma în funcţie lui Merrick Garland, care a devenit procurorul general al SUA.

Pe de altă parte, numele lui Ketanji Brown Jackson este citat în mod regulat pentru Curtea Supremă. Dacă s-ar alătura acestei prestigioase instanţe în anii următori, ar deveni prima femeie de culoare care ocupă un asemenea post.

Printre cele 11 numiri ale preşedintelui SUA se află trei femei afro-americane pentru posturi la curţi de apel.

Preşedintele Biden l-a numit, de asemenea, pe Zahid Quraishi, 45 de ani, care va deveni, dacă va fi confirmat de Senat, primul judecător federal musulman din Statele Unite.

De origine pakistaneză, Zahid Quraishi este în prezent magistrat în New Jersey.

Aceste numiri reprezintă "larga diversitate de origini, experienţe şi de perspective care fac puterea ţării noastre", a subliniat Joe Biden într-un comunicat.

Potrivit Constituţiei americane, preşedintele numeşte pe viaţă judecătorii Curţii Supreme şi judecătorii federali, în tribunalele de apel sau de primă instanţă. Depinde apoi de Senat să îi confirme.

În timpul mandatului său, Donald Trump a fost deosebit de activ în această problemă care galvanizează de decenii alegătorii conservatori.

Lucrând îndeaproape cu liderul republican al Senatului Mitch McConnell, el a numit peste 200 de judecători cu vederi conservatoare în tribunalele federale.

La sosirea sa la putere, Donald Trump s-a putut baza pe un Senat dominat de republicani care, din 2014 până în 2016, îi blocase pe candidaţii prezentaţi de Barack Obama, astfel încât 107 posturi de judecători erau vacante.