Dezvelirea la o universitate britanică a unei statui a Gretei Thunberg, văzută de mulți ca un simbol al mișcării împotriva schimbărilor climatice, a stârnit controverse cu privire la fondurile dedicate ei, potrivit AFP.

Statuia Gretei ThunbergFoto: youtube.com

Numită „Faceți diferența”, lucrarea din bronz, prima statuie întreagă a Gretei Thunberg din lume, dezvelită la Universitatea din Winchester (sudul Angliei), a fost realizată de artista Christine Charlesworth.

„Mândră” de a aduce un omagiu suedezei de 18 ani, instituția recunoaște că este „pentru mulți o figură controversată” și salută „dezbaterea motivată și conversațiile critice”, a declarat vice-cancelarul universității, Joy Carter.

În timp ce își exprima admirația pentru Greta Thunberg, sindicatul studenților a denunțat într-o declarație suma dedicată statuii, aproape 24.000 de lire sterline (28.000 de euro), cerând ca aceeași sumă să fie alocată serviciilor de sprijin pentru studenți.

"Suntem într-un an Covid, mulți studenți nu au avut acces la campus, mulți dintre ei încearcă să studieze online și chiar au nevoie de sprijin", a declarat Megan Ball, președinte al uniunii studențesti, pentru BBC.

Sindicatul universitar a denunțat „vanitatea” proiectului, criticând și suma investită, care ar fi putut fi folosită pentru a evita disponibilizările și reducerile bugetare.

Vicecancelarul a replicat că statuia a fost finanțată din fonduri care puteau fi cheltuite doar pentru clădirea din fața căreia se află și că nu s-a deturnat nicio finanțare din „sprijinul studenților sau din dotarea personalului pentru finanțarea proiectului”.

Prezentarea sa corespunde inaugurării unei noi clădiri emblematice a universității, „una dintre cele mai verzi” din oraș, cu recoltare de apă de ploaie și panouri fotovoltaice.