Sirianul Tareq Alaows, primul refugiat care dorea să candideze pentru un loc de deputat în Germania, și-a retras candidatura din cauza atacurilor rasiste „masive” și „înspăimântătoare” la adresa sa și a familiei, au anunțat marți Verzii, formațiunea sa politică, potrivit AFP.

Tareq AlaowsFoto: Deutsche Welle

„Nivelul ridicat de amenințare pentru mine și mai ales pentru rudele mele este cel mai important motiv pentru retragerea candidaturii mele”, a declarat bărbatul de 31 de ani, care a sosit în septembrie 2015 când Germania a primit sute de mii de refugiați sirieni care fugeau de războiul care le-a devastat țara de zece ani.

"Candidatura mea a arătat că avem nevoie în toate partidele, în politică și în societate, de structuri puternice pentru a combate rasismul structural și pentru a veni în ajutorul celor afectați", a adăugat el.

Tânărul, care și-a anunțat candidatura în februarie în circumscripția Oberhausen-Dinslaken din zona Ruhr, a decis să se retragă din viața publică cu totul „pentru o vreme”.

Ministrul de externe Heiko Maas a deplâns această mișcare. „Este teribil pentru democrația noastră (faptul că această candidatură) eșuează în fața amenințărilor și rasismului”, a scris el pe Twitter, exprimându-și „solidaritatea” cu Tareq Alaows.

Tareq Alaows a spus că își dorea această candidatură ca „să dea glas sutelor de mii de oameni care au fugit” din țara lor și să se angajeze în special în apărarea drepturilor omului.

Fost student la drept în țara sa natală, a fost implicat în asociația umanitară Semiluna Roșie înainte de a sosi în Europa din Turcia până în insula greacă Lesbos.