Gunoaiele se adună pe străzile din principalul oraș din Myanmar după ce activiștii au demarat un ”protest al gunoiului” pentru a se opune conducerii militare, în condițiile în care numărul manifestanților uciși de forțele de securitate după lovitura de stat din 1 februarie a trecut de 500, transmite Reuters.

Baricada aruncata in aer de armata in YangonFoto: Handout / AFP / Profimedia

Dintre cei 14 civili uciși luni, o asociație a prizonierilor politici a spus că cei puțin 8 erau din districtul Saouth Dagon din cel mai mare oraș al țării, Yangon.

Forțele de securitate din zonă au tras cu arme de calibru mai mare decât de obicei spre protestatari care se ascundeau în spatele unei baricade din saci de nisip, fiind vorba probabil de un lansator de grenade. Televiziunea de stat a spus că forțele de securitate au folosit ”arme anti-revoltă” pentru a dispersa o mulțime de ”teroriști violenți” care distrugea pavajul.

Un locuitor din Soutj Dagon a spus marți că forțele juntei au desfășurat represiuni pe parcursul nopții, ceea ce înseamnă că numărul victimelor ar putea fi mai mare.

”S-au auzit focuri de armă toată noaptea”, a dezvăluit acesta. Cei din cartierul respectiv au găsit dimineață pe stradă un cadavru ars, pe care până la urmă armata l-a luat de acolo.

Protestatarii au trecut la o nouă tactică de nesupunere civilă, cerând oamenilor să lase gunoiul în principalele intersecții: ”Protestul gunoiului este un protest contra juntei. Oricine îl poate face”. Imaginile postate pe rețelele sociale arată că grămezi de gunoaie se adună pe străzile din Yangon.