Administraţia Joseph Biden va suspenda relaţiile comerciale cu Myanmarul, din cauza acţiunilor de reprimare comise în această ţară de regimul militar care a preluat puterea cu forţa, anunţă reprezentantul SUA pentru Comerţ, Katherine Tai.

Reprimare MyanmarFoto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

"Susţinem eforturile cetăţenilor din Myanmar de reinstaurare a guvernului ales în mod democratic, care a fost baza creşterii economice şi a reformelor. Condamnăm vehement violenţele brutale comise de serviciile de securitate din Myanmar asupra civililor. Uciderea protestatarilor paşnici, a studenţilor, muncitorilor, a liderilor de sindicate, a medicilor şi copiilor a şocat comunitatea internaţională. Aceste acţiuni reprezintă un atac direct asupra tranziţiei ţării spre democraţie şi a eforturilor poporului din Myanmar de a avea un viitor în pace şi prosperitate", a declarat Katherine Tai, într-un mesaj transmis pe Twitter, potrivit Mediafax.

"Statele Unite vor suspenda toate relaţiile comerciale cu Myanmarul desfăşurate în virtutea Acordului pentru Comerţ şi Investiţii din 2013", a subliniat Katherine Tai.

Administraţia de la Washington a sancţionat deja membri ai regimului militar din Myanmar şi a impus măsuri pentru limitarea exporturilor.

Regimul militar din Myanmar a intensificat în ultimele zile acţiunile de reprimare, în contextul protestelor faţă de lovitura de stat. Conform unui bilanţ realizat de Asociaţia de Asistenţă destinată Deţinuţilor Politici (AAPP), 464 de civili au fost ucişi de autorităţile din Myanmar după lovitura de stat militară din 1 februarie. Zeci de protestatari au fost împuşcaţi mortal de forţele de ordine, sâmbătă, în mai multe oraşe din Myanmar, iar Centrul Cultural american din Yangon (Rangoon), cel mai mare oraş al ţării, a fost vizat de un atac armat.

Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, pe 1 februarie, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint. Armata din Myanmar a anunţat preluarea puterii de către comandantul militar Min Aung Hlaing, denunţând "fraude electorale" în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020. Formaţiunea susţinută de Armată, Partidul pentru Solidaritatea şi Dezvoltarea Uniunii (USDP, dreapta, naţionalism budhist), a înregistrat un rezultat slab în scrutinul parlamentar din noiembrie, câştigat de partidul Liga Naţională pentru Democraţie (NLD, centru-stânga, populist), condus de Aung San Suu Kyi. Lovitura de stat a intervenit în contextul în care urma să înceapă noua legislatură, iar Parlamentul ar fi trebuit să valideze rezultatul scrutinului legislativ şi să aprobe noul guvern. Consilierul de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi-a atras critici în ultimii ani din cauza tolerării acţiunilor de reprimare asupra minorităţii musulmane rohingya. Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a fost premier al Myanmarului din 2016.

Regimul militar a anunţat instituirea legii marţiale. Circulaţia a fost interzisă pe timp de noapte, iar adunările în grupuri mai mari de cinci persoane nu sunt permise.