Italienii nu pot ieși din propria localitate în "zona portocalie" și din propria locuință în "zona roșie", dar se pot deplasa între regiuni pentru a ajunge la un aeroport și a zbura în străinătate în vacanța de Paște. Cu turismul eliminat în mod substanțial în Italia, izbucnește polemica în fața unui comunicat transmis de Ministerul de Interne, apărut în cotidianul "Corriere della Sera", care explică modul în care "sunt justificate deplasările care au ca scop sosirea în punctul de plecare al acestui tip de călătorii care, fiind permise, nu pot suferi modificări sau limitări pentru realizarea lor". Pe scurt, circulație liberă, dar întotdeauna "cu autocertificare".

Ambulanta in CodognoFoto: Profimedia Images

Iar lista țărilor spre care este posibilă călătoria, așa cum se știe de ceva timp, este lungă și plină de destinații atractive, având în vedere că a sosit primăvara. Acestea variază de la Belgia la Danemarca, de la Grecia la Olanda și Portugalia, Spania, Suedia și alte câteva zeci. Pentru a reveni în Italia, testul negativ efectuat cu până la 72 de ore înainte este obligatoriu, în timp ce la întoarcerea din alte destinații - Austria, Regatul Unit și Statele Unite - există obligația de carantină, timp de 14 zile. Așa cum s-a întâmplat deja pentru nemți și francezi, care pot zbura în Spania, unde regulile anti-Covid în acest moment sunt mult mai puțin rigide, acum polemica izbucnește și în Italia.

De fapt, Spania a devenit destinația preferată pentru mulți turiști pentru a scăpa de restricțiile locale. Guvernul a lăsat comunitățile autonome să decide cu privire la închiderea frontierelor regionale, dar permite sosirea străinilor din restul Uniunii Europene. Acest lucru a creat ceea ce unele ziare iberice definesc un "paradox": spaniolilor le este interzis să se deplaseze între regiuni, în timp ce turiștii pot alege o destinație și să profite de serviciile unor localități unde măsurile de izolare sunt mai "blânde" decât în țara natală.

"Nu pot să părăsesc propria localitate, dar pot zbura spre Insulele Canare: este absurd, în timp ce 85% dintre hotelurile italiene sunt obligate să rămână închise", atacă Bernabò Bocca, președintele Federalberghi, în paginile ziarului "Corriere della Sera". "Antreprenorii se simt batjocoriți. Dacă există reguli care trebuie respectate, atunci să se respecte, dar dacă acestea sunt valabile doar pentru unii, nu o putem accepta. Pe de o parte, îi închidem pe italieni în casă, dar apoi le permitem să meargă peste tot în lume: așa este ucis turismul italian. Pare că mâna dreaptă nu știe ce face stânga", a spus Bocca.

"Când am văzut că s-a instituit "zonă roșie" de Paște, ne-am gândit că cel puțin pentru străinătate există carantină, în schimb este suficient un test. Și alte țări profită. Se pare că Spania ne spune "veniți la noi", la fel și Grecia, unde de câteva luni se organizează pentru vară", continuă Bocca. În schimb, despre vacanțele italiene nu există nicio certitudine. "Cum vor fi? Nu știm încă, suntem încă agățați de zonele colorate și nu știm cum să ne organizăm, nu există perspectivă. Facem cadou turiști străinilor".

Il Fatto Quotidiano -preluare RADOR