Violență „excesivă” sau o atitudine în concordanță cu pregătirea sa? Procesul polițistului acuzat de asasinarea lui George Floyd a început luni cu prezentarea a două versiuni ireconciliabile ale acestei drame care a zguduit profund America, scrie AFP.

Holograma George FloydFoto: Captura video

Derek Chauvin și-a „trădat” jurământul poliției și a făcut „o utilizare excesivă și nerezonabilă a forței”, și-a început acuzarea procurorul Jerry Blackwell.

Greșit, „a făcut exact ceea ce a fost pregătit să facă în cariera sa de 19 ani” pentru a reține un suspect recalcitrant, a replicat avocatul ofițerului de poliție Eric Nelson, cerând juraților să-l achite.

La 25 mai, în Minneapolis, Derek Chauvin și trei colegi au vrut să-l aresteze pe afro-americanul Floyd, suspectat că ar fi folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari pentru a cumpăra țigări. L-au prins, l-au pus la pământ și l-au încătușat. Deoarece acesta continua să se zbată, Derek Chauvin și-a așezat apoi genunchiul drept pe gâtul lui George Floyd timp de 9 minute și 29 de secunde, fapt care a dus la sufocarea și moartea acestuia.

Încă de la început, procuratura le-a arătat juraților un videoclip cu drama, filmat de un trecător. La această înregistrare, care a fost văzută în toată lumea, George Floyd geme, gâfâie, implorând de mai multe ori „nu pot respira”, înainte de a-și pierde cunoștința.

Imaginile calvarului său au stârnit proteste gigantice în Statele Unite, dar și în Asia, Europa și în alte părți.