Un elicopter în care se aflau ghizi montani și oaspeți ai unei cabane s-a prăbușit într-o zonă sălbatică din Alaska. Aparatul, în care se afla și miliardarul ceh Petr Kellner, fusese închiriat pentru heli-skiing, transmite AP, precizând că în accident au murit pilotul și alți patru oameni.

Eurocopter al SoloyFoto: soloyhelicopters.com

O altă persoană este în stare gravă, dar stabilă, la spitalul din Anchorage, potrivit autorităților.

Cei cinci uciși în accident au fost identificați drept Gregory Harms, 52 de ani, Petr Kellner, 56 de ani și Benjamin Larochaix, 50 (ambii cetățeni cehi), și doi localnici din Alaska - Sean McMannany, 38 de ani și pilotul Zachary Russel, 33 de ani.

Cei cinci pasageri din aparatul de zbor erau trei oaspeți și doi ghizi din cabana Tordrillo Mountain.

Harms, unul dintre primii ghizi din Alaska ce a promovat heli-skiing-ul, lucra de mulți ani la cabană, el fiind și fondatorul unei companii de heli-skiing ce organiza excursii în toată lumea.

Heli-skiing-ul înseamnă că skiorii sunt duși cu elicopterul în zone înalte izolate și săbatice, iar aceștia coboară munții prin zone cu zăpadă neatinsă, care nu sunt amenajate ca pârtii.

Cei doi cehi, Kellner and Larochaix, erau oaspeți ”loiali și frecvenți” ai cabanei, potrivit autorităților din Alaska.

Russel era pilot pentru Soloy Helicopters, o companie din Wasilla, plătită de cabană pentru a asigura transportul.

Aparatul Eurocopter AS50 s-a prăbușit din cauze necunoscute la circa 80 de kilometri de Anchorage (cel mai mare oraș din Alaska), sâmbătă, la ora 18.35. Cabana se află la circa 97 kilometri nord-est de Anchorage.

Firma care operează cabana spune pe site-ul propriu că este cel mai vechi operator de heli-skiing din Alaska, promițând zăpadă bună și trasee neatinse pe unele dintre cele mai bune zone muntoase din lume.

”O aventură alpină fără egal este la doar un zbor cu elicoperul distanță”, se spune pe site-ul acesteia. Pachetele turistice pentru oaspeți încep de la 15.000 de dolari de persoană.