​Premierul slovac Igor Matovic şi-a anunţat duminică intenţia de a demisiona, după ce a fost criticat pentru modul de gestionare a crizei sanitare, relatează AFP, Reuters şi dpa. El a precizat însă că doreşte să rămână în guvern ca ministru al Finanţelor.

Igor Matovic (facebook)Foto: Hotnews

Matovic nu a spus când anume va demisiona, menţionând în schimb că vrea să fie înlocuit de actualul ministru al Finanţelor, Eduard Heger. "Vom face schimb de posturi cu ministrul finanţelor, Eduard Heger (...) E bun şi putem avea încredere în el", a declarat Matovic.

Partidul Libertate şi Solidaritate (SaS, de extremă dreapta), unul din cele patru din coaliţia guvernamentală, încă nu se pronunţase în legătură cu această variantă, duminică seara.

Heger, în vârstă de 44 de ani, fost om de afaceri, a mai lucrat pentru Ministerul slovac al Apărării în calitate de consultant. A devenit ministru de Finanţe în martie anul trecut, după alegerile legislative, şi în prezent mai ocupă şi postul de ministru interimar al Sănătăţii.

Slovacia, stat cu 5,4 milioane de locuitori, care a trecut relativ cu bine de "rimul val"al pandemiei, s-a confruntat cu dificultăţi la sosirea celui de-al treilea val al noului coronavirus, având în prezent una din cele mai ridicate rate ale mortalităţii atribuite COVID-19 din lume.

Şase miniştri, inclusiv al Sănătăţii, au plecat în ultima vreme din guvernul cu 16 membri, iar un partid din coaliţia aflată la putere a afirmat că se va retrage dacă Matovic nu iese complet din executiv.

Lunea trecută, SaS şi o altă formaţiune din coaliţia guvernamentală, Za Ludi, au cerut demisia lui Matovic după un an de guvernare tumultuoasă, marcată de conflicte între premier - un militant anticorupţie a cărui mişcare OLANO a câştigat suprinzător alegerile de anul trecut - şi partenerii săi. Preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, s-a alăturat marţi apelurilor în favoarea demisiei lui Matovic şi a formării unui nou guvern de către aceleaşi partide pentru a scoate ţara din criza sanitară.

Partidele aflate la guvernare dispun împreună de o majoritate solidă în parlament şi s-au pronunţat toate împotriva convocării de alegeri anticipate.

Criticii premierului au contestat în special decizia acestuia de a achiziţiona vaccinul rus anticoronavirus Sputnik V. Fostul ministru de externe Ivan Korcok a calificat aceste vaccinuri drept un "instrument de război hibrid". (Sursa: Agerpres)