​Represiunea manifestaţiilor pentru democraţie din Myanmar a făcut peste 100 de morţi sâmbătă, printre care și copii, aceasta fiind cea mai sângeroasă zi de la lovitura de stat militară din 1 februarie. Secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a declarat "îngrozit" de "teroarea" instaurată de armata birmană. Omologul său britanic, Dominic Raab, a afirmat că junta a atins un "nou prag" în represiune.

Criza Myanmar (screenshot)Foto: Hotnews

Potrivit unor relatări și martori oculari, forțele de securitate au ucis sâmbătă 114 oameni, printre care și copii, un băiețel de doar 5 ani fiind printre victime. În total, 440 de protestatari au fost uciși de la lovitura de stat militară până acum, scrie The Guardian.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au condamnat "crimele" comise de armată în această ţară care traversează o gravă criză de când şefa guvernului civil, Aung San Suu Kyi, a fost răsturnată de la putere.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a declarat "îngrozit" de "teroarea" instaurată de armata birmană. Omologul său britanic, Dominic Raab, a afirmat că junta a atins un "nou prag" în represiune.

Şi în timp ce ONU a evocat "rapoarte" despre "zeci de morţi, printre care copii, sute de răniţi", secretarul general al organizaţiei, Antonio Guterres, a condamnat "în cei mai puternici termeni" acest "masacru", scrie Agerpres.

Această brutalitate a dus deja la o serie de condamnări şi sancţiuni internaţionale care afectează bunurile multor influenţi ofiţeri, printre care liderul lor, dar presiunea diplomatică a avut până acum un impact redus.