​Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a demis sâmbătă prin decret doi judecători de la Curtea Constituţională, informează dpa.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

Şeful statului a apreciat că preşedintele instanţei, Aleksandr Tupiţki, şi colegul acestuia Aleksandr Kasminin "ameninţă independenţa statului şi securitatea naţională".

Cei doi judecători fuseseră numiţi de fostul preşedinte Viktor Ianukovici în 2013. Acesta a fugit în Rusia în februarie 2014, după trei luni de proteste de stradă care au dus la răsturnarea sa de la putere.

În decret, Zelenski invocă o decizie parlamentară care consideră că mandatul lui Ianukovici din 2010-2015 a reprezentat o "acaparare ilegală a puterii".

Preşedintele îl suspendase deja pe Tupiţki din decembrie anul trecut. Judecătorul este vizat de o anchetă preliminară, fiind suspect printre altele de influenţarea unor martori. Presa ucraineană a afirmat că el a convins un martor să depună o mărturie mincinoasă într-un dosar legat de privatizarea unei fabrici de maşini-unelte.

Curtea Constituţională a atras deja aversiunea lui Zelenski prin respingerea unor prevederi împotriva corupţiei solicitate de creditorii occidentali ai Ucrainei, cum ar fi Fondul Monetar Internaţional.

Conform Constituţiei Ucrainei, judecătorii Curţii Constituţionale pot fi demişi doar dacă au fost condamnaţi, menţionează dpa. Şase din cei 18 magistraţi ai instanţei sunt numiţi de preşedinte. Mandatele celor doi judecători demişi urmau să se încheie în 2022. (Sursa: Agerpres)