Ziua cea mai sângeroasă în Myanmar: Cel puțin 90 de manifestanți au fost uciși, printre ei și un băiețel de 5 ani. S-a tras și la Centrul Cultural American / Protestatarii au fost amenințați că vor fi împușcați în cap sau în spate -VIDEO UPDATE
UPDATE 15.11 Printre victime s-ar afla și un băiețel de doar 5 ani, care a fost împușcat în ochi, scrie The Guardian.
BBC News a difuzat imagini cu mulțimea care aplaudă medicii și voluntarii alergând să salveze răniți.
Potrivit sursei citate, ambasada SUA a transmis că ”armata omoară civili neînarmați”. În total, numărul celor uciși de la declanșarea protestelor în urmă cu o lună ar ajunge astfel al 400.
UPDATE 14.24 Forțele de securitate au ucis sâmbătă peste 90 de protestatari pro-democrație, în cea mai sângeroasă zi de la declanșarea manifestațiilor după lovitura militară de stat de luna trecută.
Reprimarea sângeroasă a manifestațiilor din orașele țării are loc de Ziua Forțelor Armate, care este de fapt Ziua Rezistenței (împotriva ocupației japoneze din timpul celui de-al Doilea Război Mondial).
Generalul Min Aung Hlaing, liderul forțelor armate, declara în timpul paradei din capitala Naypyitaw că ”armata va proteja poporul și va lupta pentru democrație”.
UPDATE: Forțele de securitate din Myanmar ar fi deschis focul la centrul cultural al SUA din capitala comercială Myanmar, Yangon, însă nu s-au înregistrat răniți, a transmis un purtător de cuvânt al ambasdei citate de Reuters.
Incidentul a fost confirmat de ambasada SUA.
Statele Unite au criticat vehement lovitura de stat militară din Myanmar, din 1 februarie, care a dus la înlăturarea guvernului ales democratic și la sute de arestări și morți.
UPDATE: Bilanțul protestelor pro-democrație a ajuns la 64 de morți, potrivit Reuters.
UPDATE: Cel puțin 50 de oameni au fost uciși după ce forțele de ordine au deschis focul sâmbătă asupra manifestanților pro-democrație, în diverse orașe din Myanmar, relatează Reuters citând presa locală. Bilanțul include 13 victime în Mandalay, al doilea cel mai mare oraș din țară, 9 în regiunea Sagaing din apropiere și alți 7 în capitala comercială Yangon.
Potrivit Asociației pentru Asistență oferită Prizonierilor Politici, un grup care monitorizează și documentează situația arestărilor și a deceselor, cel puțin 328 de manifestanți au fost uciși de la 1 februarie, scrie Euronews. Organizația de monitorizare precizează că sunt luate în calcul doar cazurile care au putut fi identificate și verificate, însă numărul victimelor este, cel mai probabil, mai mare.
Pentru a descuraja oamenii să iasă în stradă sâmbătă, televiziunea de stat a transmis un avertisment vineri seara: "Ar trebuie să țineți cont de tragediile de până acum, cu morți urâte, și să fiți conștienți că puteți fi împușcați în cap sau în spate”.
Oamenii din Myanmar celebrează în mod tradițional, pe 27 martie, începutul revoltei împotriva ocupației japoneze din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Deși confiscată de forțele militare și transformată în Ziua Forțelor Armate, sărbătoarea este denumită de protestatari Ziua Rezistenței, aceasta fiind și denumirea originară. Este de așteptat ca activiștii pro-democrație să demonstreze din nou împotriva înlăturării guvernului ales condus de Aung San Suu Kyi.

Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
MAI face lumină în privința cărții electronice de identitate: Ce date va conține CIP-ul, cum va fi folosită semnătura electronică și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest act
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Prințul Philip al Marii Britanii - 7 decenii de gafe și glume incorecte politic
Similar cu ce s-a întâmplat la noi în `89.
În orice caz, tăcerea Occidentului este asurzitoare. Mai bine pleca Navalnâi din Germania spre Myanmar, așa poporul birmanez ar fi avut mai multe șanse să fie băgat în seamă în cancelariile occidentale.
britanicii au fost foarte nocivi in zona, similar probabil cu francezii in nordul africii sau rusii in estul european.
https://en.wikipedia.org/wiki/Goteik_viaduct
În 70 de ani de independență, dintre care 50 sub dominație militară autohtonă, ce realizări au avut?
iar realizarile economice britanice au fost doar pentru a putea fura mai mult.
la fel au facut si rusii, francezii, olandezii samd... pe unde s-au dus.