Marea Britanie, aproape de un acord cu UE privind livrarea vaccinurilor -presă
Astfel, UE va renunţa la ameninţarea de a interzice exporturile de vaccinuri Pfizer-BioNTech către Marea Britanie, a adăugat cotidianul. În schimb, guvernul britanic va accepta să renunţe la unele dintre livrările pe termen lung cu vaccinul Oxford-AstraZeneca pe care trebuia să le primească din Olanda, a precizat The Times.
Vineri, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat centrul de producţie de la Halix, în Olanda, unde este produs vaccinul AstraZeneca şi un centru de producţie a serului BioNTech/Pfizer la Marburg, în Germania.
Unda verde dată de UE acestor centre de producţie survine în contextul în care Bruxellesul se bazează pe ele pentru a creşte livrările în al doilea trimestru şi pentru a accelera ritmul lent de vaccinare din blocul comunitar.
Livrările cu probleme de vaccinuri în UE au dus la o dispută cu Marea Britanie, care a importat 21 de milioane de doze produse în UE, potrivit unui oficial european.
Marea Britanie spune că s-a descurcat mai bine negociind cu producătorii şi organizând lanţurile de aprovizionare. De partea cealaltă, UE spune că Marea Britanie ar trebui să ajute mai mult, în special prin a acoperi deficitul din livrările stabilite prin contracte cu vaccinul AstraZeneca.
Bruxellesul şi Londra au încercat miercuri să aplaneze tensiunile, spunând că lucrează să se ajunge la o situaţie benefică pentru ambele părţi şi să se extindă livrările de vaccinuri "pentru toţi cetăţenii noştri".

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta
INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”