Marea Britanie este aproape de a ajunge în weekend la un acord cu Uniunea Europeană în privinţa vaccinurilor împotriva COVID-19, care va elimina riscul ca blocul comunitar să oprească livrările, a relatat sâmbătă The Times, citat de Agerpres.

Vaccinare cu AstraZenecaFoto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia

Astfel, UE va renunţa la ameninţarea de a interzice exporturile de vaccinuri Pfizer-BioNTech către Marea Britanie, a adăugat cotidianul. În schimb, guvernul britanic va accepta să renunţe la unele dintre livrările pe termen lung cu vaccinul Oxford-AstraZeneca pe care trebuia să le primească din Olanda, a precizat The Times.

Vineri, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat centrul de producţie de la Halix, în Olanda, unde este produs vaccinul AstraZeneca şi un centru de producţie a serului BioNTech/Pfizer la Marburg, în Germania.

Unda verde dată de UE acestor centre de producţie survine în contextul în care Bruxellesul se bazează pe ele pentru a creşte livrările în al doilea trimestru şi pentru a accelera ritmul lent de vaccinare din blocul comunitar.

Livrările cu probleme de vaccinuri în UE au dus la o dispută cu Marea Britanie, care a importat 21 de milioane de doze produse în UE, potrivit unui oficial european.

Marea Britanie spune că s-a descurcat mai bine negociind cu producătorii şi organizând lanţurile de aprovizionare. De partea cealaltă, UE spune că Marea Britanie ar trebui să ajute mai mult, în special prin a acoperi deficitul din livrările stabilite prin contracte cu vaccinul AstraZeneca.

Bruxellesul şi Londra au încercat miercuri să aplaneze tensiunile, spunând că lucrează să se ajunge la o situaţie benefică pentru ambele părţi şi să se extindă livrările de vaccinuri "pentru toţi cetăţenii noştri".