Joe Biden a criticat aspru vineri adoptarea în Georgia a unei legi electorale susținută de republicani pentru a face alegerile mai „sigure”, dar care calcă, potrivit președintelui democrat, „valorile americane” prin limitarea accesului la urne și care îi vizează în special pe cetățenii de culoare, potrivit AFP.

Protestatari Stone Mountain, Georgia Foto: Atlanta Journal-Constitution-TNS - Abaca Press / Profimedia

Acest stat sudic, care încă mai are rănile segregării, a cunoscut o mobilizare record la vot, cu cetățenii de culoare în frunte, fapt care i-a permis lui Joe Biden să câștige statul în noiembrie 2020, o premieră pentru un candidat democrat la Casa Albă în aproape trei decenii.

Iar în ianuarie, democrații au continuat cu victoriile surpriză ale candidaților lor, Jon Ossoff și Raphael Warnock, împotriva celor doi senatori republicani în funcție. Două locuri care au permis partidului lor să recâștige controlul Senatului.

Pentru Donald Trump, care nu și-a recunoscut niciodată în mod explicit înfrângerea, victoriile democrate din Georgia simbolizează bine „înșelăciunile” care, potrivit acestuia, au afectat scrutinul din 3 noiembrie. În ciuda numeroaselor sale procese, acestea nu au fost niciodată demonstrate.

Dar în Statele Unite, oficialii republicani invocă acum „lipsa de încredere” în sistemul electoral pentru a justifica aproximativ 250 de proiecte de lege care ar putea limita accesul la vot în mai mult de 40 din 50 de state.

Iar joi, guvernatorul republican al Georgiei, Brian Kemp, a promulgat unul dintre aceste texte de lege, spunând că este „mândru” că se poate asigura că următoarele alegeri din Georgia vor fi „sigure, corecte și accesibile”.

„Felicitări Georgiei”, a reacționat vineri Donald Trump într-o declarație.

„Au învățat lecțiile acestei mascarade a alegerilor prezidențiale în 2020”, a adăugat el, concluzionând: „Păcat că aceste schimbări nu au venit mai devreme!”

- „Trecutul întunecat” -

„Ziua tristă pentru Georgia”, o amintire a „trecutului său întunecat”: dimpotrivă, textul a provocat o revoltă în rândul democraților.

"Este chinuitor", a declarat Joe Biden reporterilor vineri.

"Au aprobat o lege prin care se spune că nu avem voie să dăm apă persoanelor care așteaptă să voteze", a denunțat el. „Nu trebuie să știți mai multe pentru a înțelege că acestea sunt practici punitive pentru a împiedica oamenii să voteze”.

În timpul alegerilor prezidențiale din noiembrie, alegătorii au așteptat uneori ore lungi pentru a putea vota în zilele deschise votului anticipat.

Voluntarii au oferit atunci oamenilor aflați la coadă în căldură apă și alimente .

Cu toate acestea, noua lege interzice în mod efectiv să se dea „mâncare și băutură unui alegător”. Oficialii electorali vor putea totuși să „dea acces la o fântână”.

Acest text „merge împotriva valorilor americane pentru a-i priva pe alegători de dreptul lor de a vota”, a marturisit al 46-lea președinte al Statelor Unite într-o declarație.

„Avem o obligație morală și constituțională de a acționa”.

- "Lipsă de încredere" -

Odată cu pandemia, posibilitățile de vot în avans și prin poștă au fost extinse, „cu o creștere spectaculoasă a buletinelor de vot trimise prin poștă”, afirmă textul legii.

Legea republicană restricționează numărul de urne instalate pe stradă pentru depunerea buletinelor de vot („casetă de depozitare”) și orele de deschidere a acestora, consolidează controalele privind identitatea alegătorilor care votează prin poștă.

„Această lege subminează democrația noastră și puterea politică a alegătorilor de culoare”, a răspuns puternica asociație pentru drepturile civile ACLU.

Joi, mai multe organizații care lucrează pentru mobilizarea alegătorilor din Georgia au depus o plângere împotriva noii legislații.

Și la Washington, democrații promit să facă tot ce le stă în putință pentru a trece un proiect de lege care ar consolida votul în Statele Unite.

Adoptat deja în Cameră, textul va fi supus la vot în Senat, a promis liderul democrat Chuck Schumer.

Dar majoritatea sa este mult prea fragilă pentru a fi adoptat proiectul.

În ciuda acestei realități, Joe Biden a cerut vineri Congresului să adopte legea, concluzionând: „Lasă oamenii să voteze”.