Agențiile americane de informații au spus administrației Biden că talibanii ar putea prelua cea mai mare parte a Afganistanului în doi până la trei ani, dacă trupele americane pleacă înainte de a se ajunge la un acord de partajare a puterii între părțile aflate în conflict, relatează AFP citând un New York Times.

Foto:

O astfel de situație ar putea permite al Qaeda să se reclădească în Afgansitan, a scris New York Times, citând oficiali americani sub protecția anonimatului.

Președintele Joe Biden decide dacă va respecta un termen limită de 1 mai pentru retragerea ultimilor 3.500 de soldați americani, termen stabilit într-un acord încheiat cu talibanii de predecesorul său, Donald Trump, în februarie 2020.

Unii oficiali americani care sunt în favoarea păstrării trupelor americane în Afganistan utilizează raportul de informații pentru a argumenta că soldații ar trebui să rămână dincolo de termenul limită, a spus Times.

Casa Albă nu a răspuns imediat la o cerere de a comenta.

Biden a declarat joi în prima sa conferință de presă de la Casa Albă că ar fi greu să se respecte termenul.

În același timp, Biden a spus că „nu-și poate imagina” trupele străine conduse de SUA aflându-se în țară anul viitor.

Talibanii au declarat vineri că vor relua ostilitățile împotriva forțelor străine - care s-au încheiat în temeiul acordului SUA-taliban - dacă vor rămâne peste termen.