O galerie dedicată în întregime așa-numitelor opere digitale „NFT” s-a deschis la New York, prezentându-se ca primul spațiu de expoziție fizică din lume dedicat acestei tehnologii care atrage tot mai mulți colecționari, potrivit AFP.

Secventa din videoclipul de 10 secunde vandut pentru 6,6 milioane de dolariFoto: Captura ecran

A doua zi după deschiderea acestei galerii din New York, s-a deschis și la Shanghai o expoziție dedicată „NFT”.

Inițialele NFT vin de la non-fungible token. Token-ul este o dovadă care îi dă posesorului acces la o valoare digitală. Caracterul non-fungibil presupune că token-urile nu pot fi replicate. Aceste caracteristici fac din NFT-uri bunuri digitale unice, iar asta suscită interesul colecționarilor.

NFT-urile căutate de colecționari nu au o existență fizică, palpabilă, ele „trăiesc” pe platforme blockchain. De exemplu, fondatorul rețelei Twitter, Jack Dorsey, și-a scos la licitație primul mesaj postat vreodată pe rețeaua sa socială, iar cineva a plătit aproape 3 milioane de dolari pe el.

Fiecare operă este prezentată pe un ecran uriaș sau prin proiecție, într-un spațiu situat aproape de Union Square, în partea de jos a Manhattanului.

Lucrările a cinci artiști vor fi expuse zilnic, cu o rotație zilnică de 60 de zile pentru un total de 300 de creatori diferiți, până pe 25 mai.

Popularizarea „NFT” în ultimele șase luni a transformat piața colecției digitale până la atragerea investițiilor de miliarde de dolari.

Fiecare lucrare prezentată în galerie va fi apoi licitată, a explicat Ed Zipco, cofondator și director al galeriilor Superchief, care au prezentat lucrări digitale încă din 2016.

Aproximativ 70% dintre artiștii care vor fi prezentați în spațiul dedicat nu au fost, inițial, creatori digitali, potrivit Ed Zipco, ci sculptori, pictori sau fotografi.

„Este atât de nouă ideea încât încă este greu de înțeles de oameni”, recunoaște gZipco.

Arta digitală există de câteva decenii, dar sosirea „NFT” i-a liniștit pe colecționari cu privire la riscul copierii. Este posibil să duplicați o lucrare digitală, dar certificatul „NFT” vândut împreună cu acesta este rezistent la manipulare.

Pe 11 martie, o lucrare digitală a artistului american Beeple, intitulată „Everydays: The First 5000 Days”, s-a vândut cu 69,3 milioane de dolari la Christie's.