Kremlinul a transmis vineri că nu ia în considerare solicitarea Iuliei Navalnîi privind eliberarea soțului ei, opozantul Alexei Navalnîi, pentru acordarea de îngrijiri medicale de urgență, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Iulia Navalnîi a cerut joi eliberarea imediată a soțului ei pentru a primi îngrijiri medicale din partea medicilor în care are încredere, în condițiile în care opozantul lui Vladimir Putin a fost ținta unei tentative de otrăvire cu un agent neurotoxic în august, anul trecut.

Avocații săi au transmis că acesta are dureri și i se refuză îngrijirile medicale necesare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus vineri reporterilor că solicitarea soției lui Navalnîi este de competența penitenciarului și nu a Kremlinului.

Peskov a mai declarat că cetățenii ruși care sunt în închisorile din afara țării se confruntă cu condiții mult mai dure și cu mult mai inumane decât cele în care este deținut Navalnîi.

Opozantul Navalnîi i-a acuzat pe gardienii închisorii în care este încarcerat de o formă de tortură prin privare de somn, într-o plângere trimisă serviciilor de securitate ruse publicată joi pe site-ul său.

Gardienii „mă privează de somn, este vorba de facto despre un recurs la tortură prin privare de somn”, scrie el, explicând că este trezit „de opt ori pe noapte” de angajaţii din penitenciarul rus în care este deţinut.

Într-o altă cerere oficială trimisă administraţiei penitenciare şi parchetului general, Alexei Navalnîi cere să primească îngrijiri medicale, în contextul în care susţinătorii săi afirmă că starea sa de sănătate se degradează.