Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis joi seara că AstraZeneca trebuie să livreze dozele de vaccin antiCovid promise conform înțelegerii cu Uniunea Europeană înainte de a exporta doze în alte ţări, transmite BBC News.

Ursula von der LeyenFoto: Nicolas Landemard / Zuma Press / Profimedia

”Compania trebuie să îşi onoreze contractul pe care îl are cu statele membre”, a spus ea joi seară, după ce liderii Uniunii Europene au discutat despre aprovizionarea cu vaccinuri în cadrul reuniunii Consiliului European.

”Cred că este clar că, în primul rând, compania trebuie să recupereze decalajul (între dozele livrate și cele promise)”, a spus von der Leyen la o conferinţă de presă după summitul virtual. ”Trebuie să îşi onoreze contractul pe care îl are cu statele membre înainte de a se angaja din nou în exportarea vaccinului. Vrem să le explicăm cetăţenilor europeni că îşi pot primi cota corectă”.

Președintele Comisiei Europene a subliniat că UE a exportat 77 de milioane de doze către 33 de ţări, dând dovadă de deschidere. ”Îi invităm și pe ceilalți să dea dovadă de aceeași deschidere”.

În același timp, președintele Franței Emmanuel Macron a susținut controlul exporturilor impus de UE și le-a spus reporterilor că această dispută marchează ”sfârșitul naivității” Uniunii Europene.

"Susțin că trebuie să blocăm toate exporturile atâta vreme cât companiile farmaceutice nu își respectă angajamentele asumate față de europeni”, a declarat Macron. Președintele francez își exprimase anterior frustrarea față de ritmul lent al vaccinării în interiorul blocului comunitar, acuzând chiar ”lipsa de ambiție„ a europenilor.

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat că UE „nu doar că se aprovizionează singură, dar şi exportă lumii, spre deosebire de SUA şi Regatul Unit”.

În urma summitului virtual, cele 27 de state membre UE au căzut de acord să încerce să crească producţia de vaccinuri în interiorul Blocului. ”Subliniem importanţa transparenţei precum şi folosirea de autorizaţii de export”, au spus într-un comunicat comun.

Liderii UE au cerut companiilor farmaceutice să asigure predictibilitate în cazul producţiei lor de vaccinuri şi să respecte termenele limită prevăzute în contractele de livrare.

Campaniile de vaccinare au început greoi în statele membre UE, iar oficialii de la Bruxelles au învinuit companiile farmaceutice - mai ales AstraZeneca - pentru că nu au livrat dozele promise. Compania britanico-suedeză a respins criticile oficialilor de la Bruxelles potrivit cărora nu ar onora obligațiile contractuale.

UE a fost criticată, inclusiv de Marea Britanie şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru aşa-zisul naţionalism privind vaccinarea, după ce a introdus controlul exporturilor dozelor produse în Blocul Comunitar.

Comentariile președintelui CE au venit la o zi după ce UE a emis o declaraţie comună cu Marea Britanie în care ambele părţi au promis să colaboreze, după săptămâni de tensiuni privind serul Oxford-AstraZeneca.