​Guvernul de la Beijing a anunţat vineri sancţiuni împotriva a nouă personalităţi britanice, dintre care parlamentari de rang înalt, precum şi patru entităţi acuzate de "răspândire de minciuni" cu privire la drepturile omului în Xinjiang, regiune autonomă în nord-vestul Chinei, relatează France Presse citată de Agerpres.

Drapel ChinaFoto: Wikipedia

Printre entităţile vizate se numără Comisia pentru drepturile omului a Partidului Conservator (formaţiunea prim-ministrului Boris Johnson) şi fostul lider al acestui partid Iain Duncan Smith, precum şi deputatul Tom Tugendhat, care conduce Comisia de afaceri externe a Camerei Comunelor.

Această măsură urmează sancţiunilor luate simultan de Uniunea Europeană şi mai multe ţări (Marea Britanie, Statele Unite, Canada) împotriva unor responsabili chinezi acuzaţi că conduc o represiune împotriva musulmanilor uiguri în această regiune.

Beijingul a anunţat deja sancţiuni similare la începutul acestei săptămâni împotriva a 10 personalităţi ale UE, inclusiv membri ai Parlamentului European, precum şi a patru entităţi.

În ambele situaţii, personalităţilor în cauză şi familiilor lor li se interzice intrarea pe teritoriul chinez, inclusiv în Hong Kong sau Macao, a precizat într-un comunicat Ministerul de Externe chinez. Posibilele lor active în China sunt îngheţate şi cetăţenilor chinezi li se interzice să intre în relaţii de afaceri cu aceştia.