Statele Unite și Marea Britanie au anunțat joi că vor impune sancțiuni coordonate împotriva a două conglomerate controlate de forțele armate din Myanmar ca urmare a reprimării violente a protestelor declanșate de lovitura de stat din 1 februarie, relatează Reuters.

Soldați din Myanmar in timpul loviturii de statFoto: AFP / Profimedia Images

Trezoreria SUA a anunțat într-un comunicat că sancțiunile vizează Myanma Economic Holdings Public Company (MEHL) și Myanmar Economic Corporation (MEC).

Marea Britanie a impus sancțiuni similare, citând și încălcarea gravă a drepturilor minorității musulmane Rohingya.

Washingtonul va îngheța toate activele deținute în Statele Unite de către cele două entități. De asemenea cetățenilor americani le va fi interzis să aibă relații comerciale sau financiare cu acestea.

Sancțiunile anunțate joi reprezintă cele mai semnificative măsuri luate până acum împotriva armatei din Myanmar care controlează porțiuni vaste ale economiei țării, de la producția de bere și țigări la telecomunicații, imobiliare, minerit și producția de cauciucuri.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat într-un comunicat că forțele armate din Myanmar „au luat tot mai frecvent acțiuni tulburătoare împotriva propriilor cetățeni din 1 februarie”.

„Aceste acțiuni îi vor viza în mod specific pe cei care au condus lovitura de stat, interesele economice ale forțelor armate și fluxurile de finanțare care sprijină reprimarea brutală a armatei”, a afirmat Blinken cu privire la sancțiuni.

„Ele nu sunt îndreptate împotriva oamenilor din Myanmar”, a subliniat acesta.

Noile măsuri vin după ce Uniunea Europeană și mai multe state occidentale printre care Canada și Statele Unite au anunțat deja sancțiuni împotriva liderilor forțelor armate din Myanmar care au condus lovitura de stat și au preluat controlul țării.

Citește și: