Opozantul rus Alexei Navalnîi este într-o condiție stabilă și satisfăcătoare, a transmis Serviciul Penitenciar Federal al Rusiei, după ce aliații opozantului au dat alarma în privința stării de sănătate a acestuia, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Serviciul penitenciar a spus că închisorile din regiunea Vladimir au desfășurat miercuri consultări medicale ale deținuților, la cererea acestora, fiind examinat și politicianul în vârstă de 44 de ani.

”Sănătatea sa a fost considerată stabilă și satisfăcătoare, potrivit rezultatelor examinărilor”, a spus Serviciul penitenciar, potrivit Interfax.

Apropiații lui Navalnîi au spus miercuri că sunt îngrijorați de deteriorarea sănătății acestuia, iar avocații lui au spus că nu au primit permisiunea de a-l vizita în închisoare.

Navalnîi a început să aibă dureri mari de spate săptămâna trecută, iar un picior i-a amorțit, neputând sta pe el, a declarat unul dintre aliații acestuia, Leonid Volkov, care a spus și că opozantul Kremlinului a primit doar două pastile de ibuprofen.

”Ținând cont de toate circumstanțele pe care le cunoaștem, deteriorarea rapidă a sănătății sale nu poate genera decât o foarte mare îngrijorare”, a afirmat Volkov.

Navalnîi este ținut într-o colonie penitenciară din regiunea Vladimir, la circa 100 km est de Moscova.

El a acuzat, la mijlocul acestei luni, că este încarcerat într-un „lagăr de concentrare”: „Trebuie să recunosc că sistemul penitenciar rus a reuşit să mă surprindă. Nu am crezut că se poate construi un lagăr de concentrare la 100 de kilometri de Moscova”.

Navalnîi a afirmat că tot ceea ce face şi gesturile sale sunt înregistrate de camere de supraveghere: „Toată lumea este supravegheată şi cea mai mică încălcare duce la un raport”. Înconjurată de un gard înalt cu sârmă ghimpată în partea de sus, închisoarea unde se află a fost descrisă ca fiind deosebit de dură de către foşti deţinuţi.