Washington-ul a dat miercuri o serie de asigurări, arătându-și disponibilitatea de a reconstrui alianța cu Uniunea Europeană și de a lucra în colaborare cu partenerii săi împotriva Rusiei și Chinei, potrivit AFP.

Antony BlinkenFoto: CARLOS BARRIA / AFP / Profimedia

Secretarul de stat Antony Blinken a lansat marți această operațiune de convingere la NATO, care va fi încheiată joi seară de Joe Biden în timpul discursului său din timpul summitului liderilor UE.

După întâlnirile sale la NATO, Antony Blinken a traversat Bruxellesul pentru a se întâlni cu președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și cu șeful diplomației europene Josep Borrell.

El a reafirmat prioritatea acordată parteneriatului cu Uniunea Europeană și dorința de a se consulta cu Rusia și China.

Mesajele transmise de Washington sunt o muzică plăcută pentru europeni, deoarece calmează multe dintre preocupările lor.

"Nu se pune problema forțării aliaților să facă o alegere ”noi sau ei” cu China", a asigurat miercuri Antony Blinken în cadrul unei întâlniri cu omologii săi NATO.

"Știm că aliații noștri au relații complexe cu China, care nu se vor alinia întotdeauna" cu interesele noastre, a recunoscut el.

Europenii și-au arătat întotdeauna reticența de a se angaja într-o relație conflictuală cu Beijingul, dorită de Donald Trump.

Totuși, Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat miercuri că i-a transmis ministrului de externe german Heiko Maas că sancţiunile împotriva proiectului energetic Nord Stream 2 sunt o posibilitate reală şi că nu există „nicio ambiguitate” în opoziţia SUA faţă de construcţia gazoductului.

Reiterând temerile preşedintelui american Joe Biden legate de conducta de gaze care ar lega Rusia de Germania, Blinken a afirmat că i-a spus lui Heiko Maas, într-o întrevedere privată marţi la Bruxelles unde cei doi participă la o reuniune ministerială a NATO, că acele companii implicate în proiectul energetic Nord Stream 2 riscă sancţiuni, relatează Reuters și Agerpres.

„Am afirmat clar că firmele implicate în construcţia conductei riscă sancţiunile Statelor Unite. Gazoductul divide Europa, el expune Ucraina şi Europa Centrală manipulării şi constrângerii din partea Rusiei şi contravine propriilor obiective energetice declarate ale Europei”, a subliniat demnitarul american într-o conferinţă de presă.