Vladimir Putin este „responsabil pentru tot felul de lucruri cumplite”, a comentat miercuri premierul canadian Justin Trudeau, fără a merge atât de departe încât să-l numească pe președintele rus „ucigaș”, așa cum a făcut Joe Biden, potrivit AFP.

Justin TrudeauFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Trudeau, neobișnuit să critice în public alți lideri, a fost întrebat despre remarcile recente ale președintelui SUA împotriva omologului său rus.

„Fie că este vorba de invazia Crimeii, de atacurile cibernetice masive de care este responsabil și de încercarea de a destabiliza democrațiile noastre, sunt sigur că este responsabil pentru tot felul de lucruri teribile, deoarece comportamentul său continuă să o demonstreze”, a comentat el într-un interviu pentru Sirius XM.

Întrebat dacă îl consideră pe Putin un „ucigaș”, Trudeau a recunoscut însă că nu are „nicio informație” care să-i permită să o afirme.

Trudeau și-a amintit că l-a întâlnit de câteva ori pe președintele rus în străinătate de când a devenit prim-ministru în 2015.

„Am simțit întotdeauna că se uită la tine și îți spune ce este bine pentru el la un moment dat. Ceea ce gândește lumea occidentală sau Canada despre el nu îl interesează în mod special”, a spus el.

Putin nu este „nici un susținător, nici un prieten” al Canadei, concluzionează Trudeau. „Trebuie să rămânem lucizi și cu multă vedere în modul nostru de a-l aborda”.

Cu câteva ore mai devreme, Ottawa a anunțat noi sancțiuni împotriva a nouă oficiali ruși pentru a protesta împotriva tratamentului principalului oponent al lui Putin, Alexei Navalny.