Virginia, care deține recordul de execuții pe pământ american, a devenit miercuri primul stat din fostul Sud segregaționist care a abolit pedeapsa cu moartea, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Astăzi nu există loc pentru pedeapsa cu moartea în acest stat, în sud și în această țară", a declarat guvernatorul democrat Ralph Northam în timpul unei ceremonii la închisoarea Greensville, unde până acum au avut loc execuțiile.

Abolirea pedepsei cu moartea este „ceea ce trebuie făcut”, a spus el. „Nu poți să aplici această pedeapsă finală fără a fi 100% sigur că ai dreptate și nu poți să aplici această pedeapsă finală cuiva care știe că sistemul nu funcționează la fel pentru toată lumea.”, a explicat el, subliniind că 296 din cei 377 de prizonieri executați în secolul al XX-lea erau afro-americani.

După dezbateri foarte tensionate, ambele Camere de Stat au votat în favoarea unei legi pentru abolirea pedepsei cu moartea la începutul acestui an.

Virginia se alătură celorlalte 22 de state din cele 50 din componenţa SUA care au abolit pedeapsa capitală. 'În îndelungata istorie a Virginiei, această jurisprudenţă a dus la executarea mai multor oameni decât în orice alt stat' american, subliniază comunicatul. 'A venit timpul să oprim această maşinărie a morţii. Pedeapsa cu moartea nu este un instrument corect şi eficient de justiţie penală', se menţionează în text.

Din 1976 şi până în prezent, 113 de execuţii au avut loc în statul Virginia, conform Centrului de informare cu privire la aplicarea sentinţelor capitale. Numărul sentinţelor capitale este în declin în ultimul timp în SUA, parţial datorită schimbării produse la nivelul opiniei publice, precum şi dificultăţilor tot mai mari în privinţa obţinerii substanţelor necesare pentru injecţia letală.

De asemenea, impunerea pedepsei cu moartea comportă de obicei litigii prelungite şi costisitoare.

Adminitrația Trump a reluat execuțiile la nivel federal după o pauză de aproape două decenii. Astfel, în 2020, în total 17 persoane au fost executate în SUA de cinci state şi guvernul federal, conform Centrului de informare cu privire la aplicarea sentinţelor capitale.

Preşedintele Joe Biden se opune în schimb pedepsei cu moartea.