Președintele SUA, Joe Biden, a delegat-o miercuri pe vicepreședinta Kamala Harris să rezolve problema delicată a afluxului de migranți la frontiera SUA-Mexic, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vă dau o sarcină dificilă... Ea a fost de acord să conducă acest efort diplomatic", a adăugat el, referindu-se la discuțiile cu Mexicul, dar și cu El Salvador, Guatemala și Honduras.

„Este de netăgăduit că această situație reprezintă o adevărată provocare”, a răspuns Kamala.

Administraţia Biden, confruntată cu un aflux de minori neînsoţiţi la frontiera americano-mexicană, a cerut sâmbătă unei agenţii federale să vină în ajutorul structurilor pentru cazarea acestora, excedate, informează Agerpres, citând AFP.

Ministrul american de interne Alejandro Mayorkas a ordonat Agenţiei americane pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă (FEMA) să participe, timp de trei luni, la o iniţiativă menită să asigure o găzduire temporară şi în siguranţă a copiilor, pentru a-i putea preda apoi unor persoane care să se ocupe de ei, în general apropiaţi deja instalaţi în SUA.

"Obiectivul nostru este să facem în aşa fel încât copiii neînsoţiţi să fie transferaţi către HHS (Ministerul Sănătăţii) pe cât de repede posibil, conform cerinţelor legale şi în interesul lor (al copiilor)", a explicat Alejandro Mayorkas într-un comunicat.

Ministerul Sănătăţii al SUA se ocupă în prezent de circa 8.800 de tineri migranţi, iar Serviciul vamal şi de protecţie a frontierelor (CBP) a preluat în grijă mai multe sute, în condiţiile în care sosirile zilnice continuă. Numai în luna februarie, CBP a interceptat 9.457 de minori neînsoţiţi la frontiera ţării. Numărul de migranţi minori sosiţi singuri la frontiera cu Mexicul a scăzut la cel maj jos nivel, 741, în aprilie 2020, după care nu a încetat să crească, pentru a se stabili la 5.871 în ianuarie.