​INTERVIU

Alegeri și vaccin în Israel. Cât l-a ajutat pe premierul Netanyahu campania de vaccinare de succes de la el din țară

de Gabriel Bejan     HotNews.ro
Miercuri, 24 martie 2021, 20:56 Actualitate | Internaţional


Vaccin Netanyahu
Foto: Alamy / Profimedia
Campania de vaccinare de succes din Israel a fost folosită de premierul în funcție Benjamin Netanyahu ca principal argument pentru a obține un nou mandat în fruntea Guvernului, după alegerile din 23 martie. Despre cum arată acum lucrurile după alegeri am vorbit cu fostul jurnalist și actual consultant media Grig Davidovitz.

Alegerile din Israel, care au avut loc pe 23 martie, s-au desfășurat cu o singură miză: pro sau contra Netanyahu, premierul în funcție. Controversat și cu trei dosare penale de corupție, Netanyahu a folosit argumentul campaniei de vaccinare anti-Covid, una de succes, dată ca exemplu în toată lumea.

Deși lucrurile în alegeri nu sunt încă tranșate, Likud, partidul premierului, nu pare să poată forma în acest moment o majoritate care să-i permită să guverneze.

Nu ar fi însă prima dată când Netanyahu reușește să întoarcă situația în favoarea sa, chiar dacă inițial aceasta nu-i era favorabilă. Pentru a afla mai multe despre situația de la fața locului am stat de vorbă cu fostul jurnalist, Grig Davidovitz, fost editor la Haaretz și actual consultat în jurnalism digital, manager al companiei RGB Media.

Așa cum arată datele acum, partidul premierului, Likud, nu poate forma majoritatea, iar prima întrebare care-mi vine în minte este legată de campania de vaccinare reușită a Israelului care, iată, nu pare să-i fi folosit prea mult lui Benjamin Netanyahu. Deși aceasta a fost principalul argument al premierului în campania electorală. Deci cât a contat succesul în vaccinare în aceste alegeri?

Grig Davidovitz: În primul rând, e foarte important de spus că rezultatele nu sunt clare. În plus, de multe ori au fost situații în care un rezultat negativ pentru Netanyahu a devenit foarte repede un rezultat pozitiv. La ultimele alegeri, după ce s-a terminat numărătoarea voturilor, Netanyahu a avut 58 de locuri în Parlament, iar blocul politic care i s-a opus a avut 62.

Cu toate acestea, Netanyahu a reușit, prin tot felul de pași, să formeze un guvern. El are niște capacități politice incredibile și chiar dacă rezultatele nu vor fi în favoarea lui, nu este clar care va fi rezultatul final pentru formarea guvernului.

Deci este foarte devreme să spunem că Netanyahu nu a reușit.

Pe de altă parte, ceea ce se poate remarca este faptul că tot mai multe partide care erau de dreapta au devenit acum împotriva lui Netanyahu, deci situația politică din Israel nu mai este una de stânga versus dreapta, ci mai degrabă de cine este cu Netanyahu și cine este împotriva lui Netanyahu.

Gideon Sa'ar, care a părăsit Likudul, a reușit să câștige doar șase locuri în Parlament. El, ideologic, este parte din Likud. Problema lui este una specifică cu Netanyahu. De asemenea, Avigdor Lieberman, care a fost un aliat pentru mulți ani și este un om de dreapta, partidul lui este de dreapta (n.r.-Yisrael Beiteinu), este acum împotriva lui Netanyahu.

Dacă ne-am uita acum câte locuri va primi dreapta, aceasta are o majoritate, dar deja dreapta nu mai este în întregime cu Netanyahu.

De ce s-a ajuns la această situație, în care totul se învârte în jurul actualului premier?

Da, aceasta este întrebarea. Cel mai important lucru pentru Netanyahu este ca el să supraviețuiască politic, iar aceasta este legată și de supraviețuirea personală în sens juridic.

Sunt trei dosare penale împotriva lui care vor începe acum. Trebuie să ne amintim că primul ministru dinaintea lui Netanyahu a intrat și el la pușcărie.

Acesta este primul obiectiv pe care-l are Netanyahu, tot mai mulți oameni din sistemul politic înțeleg asta și doresc să meargă împotriva lui. Acest lucru a fost clar și în timpul pandemiei și pot să dau două exemple.

Primul ar fi că o majoritate de oameni în Israel cred că modul în care Guvernul a tratat pandemia a fost greșit. După aceea, Netanyahu a reușit să facă acest deal cu Pfizer și suntem prima țară în lume la vaccinare (de fapt, pe locul doi după Seychelles). Peste 50% din populația țării este după al doilea vaccin, iar asta este o reușită foarte mare a lui Netanyahu.

„Netanyahu nu a vrut să genereze o criză cu aliații lui ultraortodocși din Guvern”Chiar și cazul campaniei de vaccinare au existat controverse și voiam să le discut cu dumneavoastră. Printre cele mai importante: palestinienii din West Bank și Gaza nu au avut acces la vaccin, apoi contractul cu compania Pfizer care a presupus și transmiterea de date referitoare la cetățenii israelieni și la felul în care evoluează vaccinarea, prețul destul de mare plătit de Israel pe vaccin. Au fost discutate aceste probleme în societatea israeliană?

Au fost discutate, dar nu au reprezentat subiectul principal. Subiectul principal a fost modul în care Netanyahu s-a raportat la populația ultraortodoxă din Israel.

Societatea israeliană este foarte eterogenă, sunt mai multe grupuri, iar unul dintre acestea este cel al evreilor ultraortodocși care trăiesc în orașele lor și au un alt sistem de viață: nu merg în armată, nu lucrează de obicei. Aceștia sunt aliați foarte importanți pentru Netanyahu în Guvern.

Atunci când pandemia a început, era foarte clar că ultraortodocșii nu vor respecta regulile Guvernului, în special în două lucruri: școlile- multe școli acolo au fost deschise chiar și când școlile în Israel au fost închise. Ei văd învățământ ca pe ceva extrem de important pentru ei și nu au fost dispuși să respecte instrucțiunile primite de la Guvern.

Al doilea lucru a fost sinagogile. În multe părți, ei au continuat să se roage în sinagogi, cu toate că acest lucru era împotriva regulilor impuse de stat.

Al treilea exemplu- au fost niște înmormântări ale unor rabini foarte importanți. A fost una în Ierusalim unde au participat 10 mii de oameni, adunați unul în altul.

Lumea s-a uitat la aceste lucruri și a fost foarte clar că regulile nu sunt impuse acestei părți din populație, iar asta s-a întâmplat pentru că Netanyahu nu a vrut să genereze o criză cu aliații lui ultraortodocși din Guvern.

În Israel a existat regula ca măsurile să fie luate în funcție de situație din diferite orașe. Dacă ești într-un oraș unde sunt mulți bolnavi, orașul trebuie închis, iar dacă ești într-un oraș cu puțini bolnavi orașul poate să fie deschis.

Poliția nu au vrut să intre în orașele ultrareligioșilor și acesta este unul din principalele motive pentru care au fost mai mult de 6 mii de morți, într-o țară cu 9 milioane de oameni.

Acesta a fost un mare eșec al lui Netanyahu care este legat strict de faptul că are niște nevoi legate de coaliția politică, mai importante pentru el decât binele tuturor.

Altă problemă este că statul israelian nu are un buget de la începutul lui 2020, iar acesta este un exemplu excelent despre cum lucrează Netanyahu.

El a încheiat o coaliție cu Gantz (n.r.-Benny Gantz, liderul partidului „Albastru și Alb”, împreună cu care Netanyahu a format un guvern de uniunea națională după alegerile din 2020), care a fost principalul lui rival în alegeri.

Toată lumea știe că Netanyahu nu prea-și respectă obligațiile. Trebuia să facă rotație cu Gantz în noiembrie 2021, iar acesta să devină premier. Totul a fost într-o lege. Deci este o lege care spune că în noiembrie 2021 trebuia făcută rotație, iar dacă Netanyahu își dă demisia, în mod automat Gantz devine primul ministru. Iar alegerile vor fi la cel puțin șase luni după ce el va deveni prim ministru.

Și au crezut că situația este rezolvată. Ce au uitat însă oamenii lui Gantz este că există un alt mod de a merge la alegeri și anume când un nou guvern nu aprobă bugetul timp de 100 de zile după ce a fost format.

Și Netanyahu a înțeles, după ce a semnat pactul cu Gantz și după ce a fost format guvernul, că el are un bilet câștigător care-l poate duce la alegeri fără ca Gantz să vină prim-ministru. Iar acest bilet însemna să nu facă bugetul național.

Au trecut aproape 100 de zile, iar atunci Gantz, care nu știa multă politică, a zis că trebuie o lege specială care să ne permită încă trei luni fără să trecem bugetul național, iar în aceste trei luni să se facă buget. Desigur, au trecut cele trei luni și nimeni nu a făcut bugetul.

Și atunci în decembrie, Gantz era pregătit pentru o nouă prelungire, numai că oamenii din partidul lui nu mai erau dispuși și atunci legea care ar fi trebuit să prelungească această situație nu a fost aprobată. Și așa s-a ajuns la alegeri.

Dar gândiți-vă, noi suntem într-un an de pandemie, într-un an în care este nevoie de a schimba complet toată economia țării, și Israel nu are buget aprobat la începutul anului 2020. Iar singurul motiv de a nu avea buget este acela că Netanyahu a vrut să aibă un mod de a merge la alegeri înainte ca Gantz să devină prim ministru prin rotație.

„Netanyahu a creat o realitate alternativă, la fel ca în Statele Unite”Cu buget, fără buget, fanii lui Netanyahu tot îl votează. De ce credeți că nu există o sancțiune politică?

Cred că Netanyahu este legat de tot mediul acesta de fake news, așa cum a spus și acea consilieră a lui Trump, de „alternative reality”. Dacă se duce la un interviu și jurnalistul îl întreabă „de ce nu ai trecut bugetul?” el va spune că nu este adevărat, că Israelul are buget.

Este adevărat că există bugetul de anul trecut, asta se întâmplă în Israel, nu e ca în SUA când totul se oprește, aici te bazezi pe bugetul anului trecut.

El creează o realitate alternativă în care toți jurnaliștii sunt împotriva lui, spun lucruri neadevărate, el a făcut tot ce trebuia făcut și multă lume, la fel ca în Statele Unite, crede aceste lucruri și votează pentru el.

Al doilea factor este că el este prim-ministru de foarte mult timp și un lucru pe care l-a făcut, în special în Likud, este că orice om care i-a amenințat poziția s-a trezit afară din partid.

Este un om foarte carismatic, foarte deștept, un politician genial care reușește să convingă destui oameni care continuă cu el, chiar dacă sunt probleme obiective cu felul în care el se poartă în sistemul politic.

Partidele de opoziție ar putea să coabiteze, să guverneze dacă ar câștiga alegerile? Pentru că am văzut că sunt și de dreapta, și de stânga, se pare că au puține lucruri în comun.

Suntem într-o situație foarte problematică în Israel pentru că principalul lucru pe care-l au în comun partidele de opoziție este acela că sunt împotriva lui Netanyahu. Nu au multe împreună. Cum pot forma o coaliție aceste partide este foarte neclar și sunt foarte mari șansă să avem alegeri pentru a cincea oară în doi ani.

„Partidele religioase nu sunt împotriva vaccinurilor”Cum a influențat pandemia alegerile din Israel? Au existat voci negaționiste, antivacciniste, s-a vorbit despre „dictatura sanitară” și alte subiecte care există în alte țări, inclusiv România?

Au existat pe rețelele sociale, ca în toată lumea, dar nu a fost ceva important în alegeri pentru că niciun partid nu a mers în direcția asta. Deci toate partidele au fost pentru vaccinare, în favoarea științei, nu cred că a fost un factor important în alegeri.

Inclusiv partidele ultrareligioase?

Da, partidele religioase nu sunt împotriva vaccinurilor. Cred că în comunitățile religioase există mai puțini oameni care sunt vaccinați decât în restul țării, dar nu sunt împotriva vaccinurilor.

În acest moment înțeleg că nu mai sunt restricții în Israel, este prima țară care a renunțat la restricții. Cum este viața acum acolo?

Da, ca să vezi ce înseamnă acest fenomen care este Netanyahu: are foarte mult noroc. Rezultatele lui în sondaje erau foarte proaste până acum vreo două luni, iar de atunci deja numărul persoanelor vaccinate a început să crească astfel încât să coboare toate cifrele cu bolnavi în stare gravă și așa mai departe.

Și de două săptămâni, fix la alegeri, deja aproape totul s-a deschis, sunt deschise restaurantele, oamenii sunt pe stradă nu se mai simte corona aproape deloc, se mai merge cu mască, dar este mult mai relaxat.

A fost important pentru că oamenii au memorie foarte scurtă și deodată au văzut această schimbare. Și, desigur, Netanyahu a adus aceste vaccinuri. A avut noroc, vaccinurile puteau să ajungă două luni mai târziu și, poate, rezultatele ar fi fost diferite. În politică trebuie să ai și noroc.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11887 vizualizari

 • -4 (28 voturi)    
  Hmmm (Miercuri, 24 martie 2021, 21:15)

  Sah [utilizator]

  ''Și de două săptămâni, fix la alegeri, deja aproape totul s-a deschis, sunt deschise restaurantele, oamenii sunt pe stradă nu se mai simte corona aproape deloc, se mai merge cu mască, dar este mult mai relaxat.''
  Tzeapa obisnuita pentru alegeri...asa se castiga alegerile; multe minciuni si iluzia ca greul a trecut! ;)
  • +7 (25 voturi)    
   Diferența.... (Miercuri, 24 martie 2021, 21:23)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Sah

   ...este că în Israel nu e deloc o iluzie, 60% din populație fiind vaccinată.

   Astăzi doar 246 cazuri noi la o populație de 9 milioane. Un vis frumos pentru noi ceilalți.
   • +1 (15 voturi)    
    Da (Miercuri, 24 martie 2021, 23:19)

    Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Daia sunt in continuare pe lista galbena. Explic o pasta
    • +2 (8 voturi)    
     lista galbena facuta de guv liberal roman? (Joi, 25 martie 2021, 11:48)

     AES [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

     ha ha
   • -1 (9 voturi)    
    Si inca ceva... (Joi, 25 martie 2021, 12:17)

    Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Cred ca Articolul este interesant deoarece am gasit si o caracterizare a lui PM Netanyahu: “…El are niste capacitate politice incredibile’…

    Adevarul este ca aceasta personalitate politica reuseste sa colaboreze cu diversi Sefi de State, asta indiferent de Sistemul politico-economic din tarile respective, or asta necesita niste calitati deosebite...

    O realizare recenta a lui Bibi [remarcata in toata lumea] a fost stabilirea unor relatii diplomatice cu vreo 4-5 tari arabe, ceea ce ofera o pozitie mai confortabila tarii sale.

    La fel de adevarat este ca si in LUPTA cu Covid-19 a reusit sa-si vaccineze peste 50% din populatia tarii, iar asta NU este atat de simplu, asa cum putem constata in Uniunea Europeana.

    Faptul ca lui Netanyahu ii este foarte greu sa formeze si o ‘Coalitie Interna’, aceasta situatie este inevitabila intr-o tara de 9 milioane de locuitori care se prezinta la alegeri cu peste 30 de Partide si ‘Grupuri de interese’…

    Asadar, realitatea este exact asa cum o prezinta in articol Dl. G. Davidovitz, si anume:
    “…Alegerile s-au desfășurat cu o singură miză: pro sau contra Netanyahu”! [deci fara alte programe alternative, economice, sau politice!]

    Si totusi, care poate sa fie explicatia la faptul ca esti Favoritul polulatiei, dar NU al altor politicieni?
    Cred ca raspunsul rezulta tot din prezentul Articol, unde se spune clar “…El are niste capacitate politice incredibile’…
    • +4 (6 voturi)    
     vise taica, vise... (Joi, 25 martie 2021, 14:47)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Joseph18

     Daca crezi matale ca dansul o sa aduca pacea cu arabii credca esti intr-o maxima eroare.

     Carisma este f importanta in politica si uite ca cetatenii din israel, la fel ca si ai nostri, au votat carisma - nici cum programul politic al lui Bibi.

     esti cu Bibi este de bine - zice dansul - nu esti este vai si amar de tine...

     daca era asa de bun politician atunci de ce in durerea lui a avut parte de alegeri peste alegeri?

     sigur o sa mai vina una rapid dupa asta
  • -3 (5 voturi)    
   Decit ca Netanyahu n-a dat teapa poporului evreu (Joi, 25 martie 2021, 15:31)

   ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui Sah

   El „decit” (cum ii place prietenei lui, Viorica sa zica) a impletit interesul personal cu interesul public la momentrul potrivit. Aste s-a-ntimplat la ei.
   La noi, marele polltician Ludovic Orban, premier si el cam tot de pe cind Netanyahu (ultimul mandat), de ce nu a facut nimc inainte de decembrie 2020?! Si sa fi cistigat ei, liberalii, cu el in frunte... Sigur, nu erau disonibile vaccinurile, dar politica de sanatate publica nu sta excusiv in vaccinuri...
   • +1 (1 vot)    
    alegeri (Joi, 25 martie 2021, 21:01)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui ofCAER

    Poate ca momentul e prielnic si pentru actuala noastra Coalitie. Aflam zilnic de "succesurile " noastre pe frontul luptei anticovid si de locul fruntas in lume la vaccinare. La votare, birjar!
 • +5 (23 voturi)    
  Genial la propriu (Miercuri, 24 martie 2021, 21:46)

  gargamel [utilizator]

  Corespondentul HN foloseste la un moment dat expresia politician genial. Treaba e ca Netanyahu este genial la propriu, IQ-ul lui este de 181. Nu sint prea multi oameni cunoscuti cu un IQ atit de mare... Cred ca si asta il ajuta putin...��
  • -1 (19 voturi)    
   Netanyahu și Putin... (Miercuri, 24 martie 2021, 22:34)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui gargamel

   ...sunt de departe cei mai dotați intelectual mari lideri mondiali la ora actuală.
   • -4 (16 voturi)    
    trollii rusi nu au odihna! (Joi, 25 martie 2021, 9:02)

    ember [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    vi se prezinta dotarea lui Putin pentru adorare la fiecare training?
    • +1 (9 voturi)    
     Biden & Putin (Joi, 25 martie 2021, 12:09)

     Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui ember

     Ati auzit despre 'urarea' lui Putin catre Biden?
     - "Sa fiti sanatos!" - , adaugand: "Nu o spun cu ironie"! -

     Este ceva foarte frumos, de aceea va urez si eu:
     - "Sa fiti sanatos!'.... [Meritati!]
    • +2 (6 voturi)    
     Bibi & Putin=Love;-) (Joi, 25 martie 2021, 15:11)

     Namaste [utilizator] i-a raspuns lui ember

     Rusii (cca. 2M!) stabiliti in Israel voteaza Netanyahu si Likud, "traditional". Asa cum Rusii stabiliti in USA au votat masiv pentru Donald Trump. Am impresia ca si Romanii au procedat la fel. Cei din Europa de Est si din Rusia, Ucraina, Georgia ex sovietice sunt pentru liberalizarea carnii de porc in Israel, carnea de vita fiind exorbitanta. Dar Bibi e in alianta cu ultra-ortodocsii, care nu vor accepta aceasta liberalizare, nici recunoasterea zilei de Duminica, zi de repaus saptamanal pentru crestinii Pravoslavnici.
   • +4 (4 voturi)    
    Cum se face ca l-ai uitat tocmai pe no.1, (Joi, 25 martie 2021, 15:35)

    ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Xi Jinping?!
  • +11 (15 voturi)    
   Hmmm (Joi, 25 martie 2021, 0:31)

   Sah [utilizator] i-a raspuns lui gargamel

   Genial si la coruptie...;)
   ''Controversat și cu trei dosare penale de corupție''...
   • +4 (8 voturi)    
    Coruptia face succesul ... (Joi, 25 martie 2021, 15:33)

    Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Sah

    Teama de parnaie a acestui clovn politic a fost motorul "grijii" pentru "boborr", intr-o tara in care poporul este armata si armata este poporul, de unde si metodele politieniesti si militare, vaccinarea masiva cu Pfizer, cum Israelul are un budget militar enorm, preferential, de unde si coruptia structurala! Bibi sprijinit de ciracii ghinarari s-a grabit sa construiasca imaginea "genialului conducator", sa scape iar de mititica...
  • -3 (11 voturi)    
   pe langa IQ care face diferenta in mod cert, (Joi, 25 martie 2021, 14:30)

   doz2018 [utilizator] i-a raspuns lui gargamel

   Bibi mai are si o dragoste uriasa fata de tara lui si de poporul lui. Acolo oamenii isi dau si viata pentru patrie si popor. De exemplu fratele lui Bibi. Nu e ca-n alte parti. Aptitudinile diplomatica ale lui Bibi sunt departe de orice alt lider al lumii.
   Bibi face aliante cu Emiratele Arabe Unite, cu Arabia Saudita, cu Sudan si putini isi imagineaza macar cam ce aptitidini necesita.
   Al nostru prim ministru nu poate nici macar pronunta toate silabele unui cuvant iar presedintele nu poate sustine un interviu in ultimii 5 ani (adica sa raspunda la niste intrebari, atat) ca sa va dati seama ce IQ au ai nostri.
  • +5 (5 voturi)    
   Netanyahu către Dăncilă: ”Sper că vă veți (Joi, 25 martie 2021, 15:10)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui gargamel

   Netanyahu către Dăncilă: ”Sper că vă veți muta ambasada la Ierusalim”. Dăncilă: ”Vă mulțumesc foarte mult”
 • +9 (11 voturi)    
  Coruptia tot coruptie ramane! (Miercuri, 24 martie 2021, 22:51)

  sfarleaza [utilizator]

  Indiferent de scop (e la mare moda machiavalismul in Ro). Nu'i nici un fel de paralela de facut intre Romania si israel, n'are cum, dar prea se simte de la o posta chestia aia a noastra " bah, a furat, da' a si facut!"...
  • -3 (5 voturi)    
   Nu'i nici un fel de paralela intre Ro. si Israel (Joi, 25 martie 2021, 15:40)

   ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

   Tocmai pentru asta in Israel coruptii dovediti nu scapa e pedeapsa, indiferent de rang/pozitie sociala.
 • -8 (12 voturi)    
  Eşec sau tocmai succes de invidiat? (Joi, 25 martie 2021, 9:15)

  A.Corneliu [utilizator]

  Si acest esec al lui Netaniahu a fost atat de mare incat a adus Israelul in fruntea tarilor care combat Coronavirusul, cu rezultate de invidiat...
  Da, da, mijloacele coercitive nu s-au aplicat destul de ferm peste tot, nu s-a umblat cu stupide declaratii pe proprie raspundere in buzunar, nu s-a scos dictatura din pod, au fost ezitari, dar in Israel epidemia A FOST INVINSA.
  Ca intotdeauna in Israel, pe o cale mai originala.
  Le urez inteleptilor din UE sa fie si ei capabili sa reuseasca cat de curand.

  E cam greu sa ne contrazicem cu rezultatele, domnule Bejan.
  Cat priveste linkul politic pe care in bagati cu forta aici se potriveste in cazul de fata ca nuca in părete.

  Dar ce pot face, daca de Israel trebuie vorbit numai de rau, indiferent de lucrul relatat...
  • +5 (9 voturi)    
   De unde stii ca a fost invinsa? (Joi, 25 martie 2021, 11:36)

   copci [utilizator] i-a raspuns lui A.Corneliu

   Momentan, au ajuns la nivelul din 10 noiembrie 2020, cand aveau in medie 600 de cazuri pe zi. In mod normal, ar trebuie sa ajunga la 240-250 de cazuri pe zi, acum cu 60% din populatie vaccinata, ca sa fie o scadere echivalenta cu cea de atunci. Urmarim si vedem cu evolueaza.
  • 0 (6 voturi)    
   Numai de bine (Joi, 25 martie 2021, 12:42)

   TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui A.Corneliu

   https://www.forbes.com/sites/arielcohen/2021/01/11/bill-gates-backed-climate-solution-gains-traction-but-concerns-linger/

   Voi ar trebui sa parasiti planeta
 • +7 (13 voturi)    
  Si tot asa... (Joi, 25 martie 2021, 10:27)

  sorance2000 [utilizator]

  au disparut cazurile din pix, ca in poveste.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by