Oficialii responsabili de gestionarea crizei de sănătate din Statele Unite au salutat miercuri primele efecte pozitive ale vaccinării împotriva Covid-19 asupra epidemiei din țară, în special asupra persoanelor în vârstă, potrivit AFP.

Anthony FauciFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Vedem acum o scădere semnificativă a numărului de vizite la camera de urgență a persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, deoarece această grupă de vârstă a fost vaccinată”, a declarat Rochelle Walensky, director al Centers for Disease Control and Prevention (CDC), cea mai mare agenție federală de sănătate publică din Statele Unite.

Aproape 70% dintre cei peste 65 de ani au primit deja cel puțin o doză din unul dintre cele trei vaccinuri autorizate în Statele Unite.

„Sunt încântată de ritmul vaccinării”, a adăugat ea.

Aproximativ 2,5 milioane de doze sunt acum injectate pe zi în medie în Statele Unite.

Anthony Fauci a prezentat rezultatele a două studii publicate în revista științifică NEJM săptămâna aceasta, demonstrând eficacitatea ridicată a vaccinurilor în lumea reală.

Primul a analizat numărul de cazuri în rândul personalului asistent medical de la un imens spital din Dallas, Texas. Într-o perioadă de o lună și jumătate, dintre cei aproape 9.000 de angajați nevaccinați, 234 au fost infectați cu coronavirus (2,61%), comparativ cu 112 cazuri din cei 6.000 care au primit o doză (1,82%) și doar 4 din cei 8.000 angajați complet vaccinați (0,05%).

Potrivit celui de-al doilea studiu, s-a constatat o rată similară de infecție în rândul lucrătorilor medicali vaccinați din două spitale din California.

Întrebat dacă țara ia în cele din urmă virajul mult așteptat spre sfârșitul epidemiei, dr. Fauci a fost totuși precaut.