Președintele francez Emmanuel Macron s-a declarat îngrijorat de faptul că Turcia va încerca să influențeze următoarele alegeri din Franța, relatează Bloomberg.

Erdogan si MacronFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

„Amenințările nu sunt voalate, cred că trebuie să fim foarte lucizi”, a declarat marți Macron în timpul unui interviu acordat postului TV France 5.

Relațiile dintre Macron și omologul său turc, Recep Erdogan, au fost tensionate în ultimul an din cauza mai multor subiecte, de la explorările de hidrocarburi ale Turciei în estul Mediteranei la măsurile luate de Paris pentru combaterea extremismului islamist.

Însă cei doi au făcut un schimb de scrisori în luna ianuarie în care au convenit să încerce să repare relațiile bilaterale, cei doi discutând și în cadrul unei videoconferințe la începutul lunii martie.

Macron nu a explicat cum ar putea Turcia să încerce să se amestece în alegerile franceze sau dacă se referea la alegerile regionale programate pentru luna iunie, la scrutinul prezidențial din 2022 sau la ambele.

Acesta a declarat doar că Turcia „se va folosi de opinia publică”, făcând cel mai probabil referire la influența pe care Ankara o are asupra diasporei din Franța prin intermediul rețelei de școli, moschei și alte organizații.

Macron a încercat să își nuanțeze comentariile, afirmând că dialogul cu Turcia este în continuare necesar și subliniind că aceasta este un partener comercial important și un aliat cheie în combaterea imigrației ilegale în Europa din Orientul Mijlociu.

„Dacă spui peste noapte: Nu mai putem colabora cu tine, gata cu discuțiile, atunci deschizi ușile și ai 3 milioane de refugiați sirieni care sosesc în Europa”, a afirmat liderul francez.

Macron a abordat probleme legate de islam în contextul atacurilor teroriste care au zguduit Franța în ultimii ani, încercând în același timp să atragă alegători care ar putea vota cu Marine Le Pen la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Întrucât Erdogan se erijează într-un campion al islamului sunit, cei doi lideri au intrat în conflict și ambii au încercat să folosească disputa pentru a câștiga capital electoral pe plan intern, divergențele dintre cei doi fiind exacerbate de activitățile Turciei din estul Mediteranei.

REFERINȚĂ: