​Ipoteza unei invazii a Taiwanului de către China este mai gravă şi mai iminentă decât cred mulţi, trage un semnal de alarmă un militar american de rang înalt, amiralul John Aquilino, nominalizat la conducerea regiunii indo-pacifice, audiat într-o comisie parlamentară, relatează AFP, potrivit News.ro.

TaiwanFoto: en.wkipedia.org

Recucerirea insulei, pe care Beijingul o consideră parte integrantă a teritoriului chinez, este ”prioritatea numărul unu” a Chinei, a avertizat amiralul John Aquilino în aceste audieri.

Amiralul consideră că ameninţarea este atât de puternică, încât este necesar ca Statele Unite să deblocheze 27 de miliarde de dolari în vederea unei consolidări ”pe termen scurt şi de urgenţă” a capacităţilor apărării americane în regiune.

”Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) a generat anumite capacităţi în regiune, menite să ne ţină la distanţă”, trage el un semnal de alarmă.

China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale şi ameninţă să recurgă la forţă în cazul unei proclamări oficiale a independenţei sau în cazul unei intervenţii străine.

Washingtonul este cel mai puternic aliat al insulei şi continuă să-i furnizeze armament.

A lăsa China să invadeze acest teritoriu cu 23 de milioane de locuitori, care are propriul Guvern ales democratic şi propria armată, ar ridica probleme majore comerţului internaţional care tranzitează insula, avertizează amiralul John Aquilino.