Un tânăr de 23 de ani a fost condamnat marți de un tribunal din Nimes, în sudul Franței, la 20 de ani de închisoare pentru asasinarea Nicoletei, o tânără prostituată originară din România și care visa la o viață mai bună în Franța, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acuzatul, Anthony Riss, descris ca „furios” și „impulsiv”, era judecat de luni pentru că a ucis această tânără de 25 de ani pentru un motiv „sordid”: dublarea tarifului.

„Ceea ce este sigur în acest caz este intenția de a ucide, cinci răni de cuțit în zona inimii, prima fiind fatală”, a amintit avocatul general Patrick Bottero în timpul rechizițiilor sale.

Victima a fost lovită în Rodilhan, în sudul Franței, în noaptea de 31 mai - 1 iunie 2018, „în timp ce și-a întors spatele” pentru a scăpa de vehicul și, „de parcă toate acestea nu ar fi fost suficiente, pentru a se asigura că o termină, a lovit-o cu” mașina, a continuat domnul Bottero, vorbind „de încrâncenare”.

Anthony Riss, fost zugrav, a vorbit cu o voce ștearsă și lipsită de viață și nu și-a exprimat niciun regret, recunoscând cu jumătate de gură că a înjunghiat-o pe tânără într-o „izbucnire” de furie.

Apărarea a pledat circumstanțe atenuante, inclusiv faptul că nu a fost niciodată condamnat, că a mărturisit crima, că a suferit de epilepsie încă din copilărie și este deosebit de „imatur”.

Pauline Garcia, avocata lui Marian, tatăl victimei, un fermier sărac care nu putea veni din România pentru proces, a încercat cu mare umanitate să întocmească un portret al Nicoletei, evocând în special „legături indestructibile” între această singură fiică și tatăl ei.

Nicoleta, a cărei mamă a murit în 2015, s-a hrănit cu speranța unui „vis francez” de a încerca să-și ajute familia.

Dar, la fel ca alte tinere sărace din Europa de Est, ea cade rapid în prostituție și va fi chiar „victima violenței foarte grave” din partea membrilor unei rețele de proxenetism dezmembrate în 2016 la Nîmes.

„Ultima oară când am vorbit la telefon, pe 1 sau 2 mai, era ziua ei de naștere și mi-a spus că urmează să vină în România: era foarte fericită, știa că sunt bolnav”, a mărturisit tatăl contactat de AFP la casa sa din Lipovu.