Președintele american Joe Biden va participa joi, prin videoconferință, la summitul liderilor UE pentru a discuta despre viitoarea cooperare dintre Statele Unite și europeni, a anunțat marți președintele Consiliului European, Charles Michel, relatează AFP.

Joe Biden in Biroul OvalFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

"Aştept cu nerăbdare să-i urez bun venit lui @POTUS (preşedintele SUA - n.r.) la reuniunea Consiliului European din această săptămână", a postat pe Twitter Charles Michel.

„Este timpul să reconstruim alianța noastră transatlantică”, a spus Charles Michel pe Twitter, în timp ce Donald Trump a avut relații foarte conflictuale cu europenii.

Joe Biden se va alătura prin videoconferință liderilor europeni la 20:45 (19:45 GMT), a declarat purtătorul de cuvânt al lui Charles Michel.

Ultima dată când un președinte american s-a adresat unui summit UE a fost în 2001, potrivit unui purtător de cuvânt al UE, deși atât Europa cât și SUA au organizat summit-uri la NATO, scrie Reuters.

AFP notează că va fi prima dată când președintele SUA va participa la un summit cu liderii celor 27 de țări ale UE, dar nu va fi o premieră. Președintele Barack Obama a participat la un summit european la 5 aprilie 2009 și George W. Bush înaintea sa în iunie 2001 la Göteborg, Suedia.

Liderii UE se vor întâlni prin videoconferință joi și vineri pentru a discuta despre vaccinuri, Rusia, Turcia și politica industrială.

Casa Albă a spus că Biden ”se va angaja cu liderii Uniunii Europene cu privire la dorința de a revitaliza relațiie SUA-UE, pentru a lucra împreună să combată pandemia, să abordeze schimbările climatice”

"El va discuta, de asemenea, despre interesele comune în materie de politică externă, inclusiv China și Rusia", a adăugat comunicat Casei Albe.