Selecția juriului în procesul pentru uciderea afro-americanului George Floyd s-a încheiat marți la Minneapolis, deschizând calea unei dezbateri de fond în acest caz istoric, potrivit AFP.

Manifestatii in MinneapolisFoto: Chandan KHANNA / AFP / Profimedia

"Avem cincisprezece jurați, paisprezece vor rămâne", a spus judecătorul Peter Cahill după unsprezece zile de interogare intensă, ceea ce a ilustrat dificultatea formării unui juriu imparțial în acest caz foarte mediatizat.

Reflectând diversitatea metropolei din nordul Statelor Unite, acest grup este format din patru oameni de culoare, inclusiv doi imigranți și doi metiși. Doar doisprezece dintre ei vor pronunța verdictul, ceilalți sunt înlocuitori în caz de circumstanțe neprevăzute.

Ei vor trebui să se pronunțe în unanimitate cu privire la vinovăția polițistului Derek Chauvin care, la 25 mai, a rămas cu genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de aproape nouă minute provocandu-i decesul.

Dezbaterile de fond, care vor fi examinate cu atenție în Statele Unite, vor începe luni și ar trebui să dureze trei sau patru săptămâni. Jurații se vor retrage apoi pentru a delibera asupra celor trei capete de acuzare, inclusiv crimă și omor.

În Statele Unite, urmăririle împotriva ofițerilor de poliție pentru violența comisă în îndeplinirea atribuțiilor lor sunt foarte rare și condamnările chiar mai rare.

Prin urmare, acest proces este văzut ca un test pentru justiția americană după imensa mobilizare împotriva rasismului și a violenței poliției, care a urmat morții lui George Floyd.