Justiția franceză a dizolvat marți o asociație care pretindea că asigură "reprezentarea oficială" a „republicii populare Donețk”, o entitate creată unilateral de separatiștii proruși în estul Ucrainei, anunță AFP

Ramasitele aeroportului din DonetskFoto: Captura Youtube.com

Dizolvarea "Centrului de reprezentare oficială a Republicii Populare Donețk" a fost cerută de ministerul francez al Afacerilor Externe, dar o primă instanță respinsese cererea, în 2018.

Sesizată de procurorul general, curtea de apel din Aix-en-Provence (sud) a ordonat închiderea sediului și interdicția oricărei reuniuni a membrilor săi.

"Crearea unilaterală a unei reprezentanțe oficiale a republicii populare Donețk eludează pe de o parte suveranitatea Franței în ceea ce privește prerogativa sa de a recunoaște sau nu un stat și, pe de altă parte, regulile internaționale care guvernează stabilirea relațiilor diplomatice și consulare", se arată în decizia curții de apel.

Asociația fusese creată de un militant de extremă dreapta, Hubert Fayard, fost adjunct al primarului (Frontul Național) din Vitrolles (sud) între 1997 și 2002. La sfârșitul lui septembrie 2017, Fayard a inaugurat "reprezentanța oficială" în Marsilia (sud), susținând că este reprezentant onorific în baza unui decret semnat în 26 iunie 2017 de "ministrul Afacerilor externe al republicii populare Donețk".

Fayard a fost reținut în aprilie 2019 sub acuzația de proxenetism.

Donețkul este una dintre cele două teritorii separatiste din Donbasul ucrainean controlate de separatiștii proruși.