Un popular scriitor și jurnalist polonez riscă trei ani de închisoare pentru că a scris pe o rețea socială că președintele Andrzej Duda este ”imbecil”, relatează BBC News. Postarea a fost publicată în noiembrie și viza alegerile prezidențiale din SUA.

Andrzej Duda si Donald Trump, conferinta comunaFoto: whitehouse.gov

Jakub Zulczyk l-a acuzat pe Duda că nu pricepe procesul electoral din SUA, după ce președintele polonez a ezitat să salute pe twitter victoria lui Joe Biden, adăugând că așteaptă ”nominalizarea” de către Colegiul electorilor, dar lăudând ”campania de succes” a democratului.

Asta în condițiile în care, conform cutumei americane, presa l-a anunțat câștigător pe Joe Biden la 7 noiembrie, iar rezultatele urmau să fie validate de colegiul electorilor abia în 14 decembrie, în timp ce Donald Trump acuza așa-zisa fraudare a scrutinului, fără a prezenta niciun fel de dovezi.

Liderii europeni l-au felicitat pe Biden la scurt timp după anunțul din 7 noiembrie.

"Felicitări lui Joe Biden pentru o campanie de succes. Așteptând nominalizarea Colegilului Electoral, Polonia este hotărâtă să mențină parteneriatul strategic la nivel înalt (...) pentru o alianță și mai puternică.”, a transmis pe twitter președintele polonez.

Referindu-se la mesajul pe twitter postat de președintele Duda, Jakub Zulczyk a scris că a studiat cu mare interes politica din SUA și nu au auzit niciodată despre ”nominalizarea” Colegiului electoral.

"Joe Biden este cel de-al 46-lea președinte al SUA. Andrzej Duda este un imbecil”, a scris acesta pe rețeaua socială.

Procurorii au susținut că mesajul scriitorului este inacceptabil și ofensator, în timp ce Zulczyk susține că a aflat de acuzațiile ce i-au fost aduse din presă.

Zulczyk este un scriitor foarte popular în Polona, romanul său ”Blinded by the Lights” (2014) fiind ecranizat de HBO Europa.

Insulta la adresa oficialilor statului sau ai bisericii este considerată infracțiune în Polonia și se pedepsește cu închisoarea.